Публикация

Анаболите могат да доведат до ампутация

Четвърти случай за тази година на отравяне с анаболи лекуваха лекарите от токсикологията на Военноморската болница във Варна.


Жертви на забранените вещества, за бързо получаване на мускулите, стават тинейджъри и млади мъже.
 
„Последният случай беше с 18-годишен младеж, но сме приемали и пациенти на 24, 28, 30 г., като всички са страдали от така наречената бодибилдинг психоза“, коментира шефът на клиниката доц. д-р Снежа Златева.

Тя посочи, че последният пациент бил приет, след като родителите му забелязали, че момчето се държи неадекватно. Те го закарали в спешното на Окръжна болница, където съмнението за менингит било разсеяно, когато станало ясно, че тинейджърът е пил анаболи и е пренасочен към Военноморска болница.

В продължение на цяло денонощие докторите са очиствали организма на момчето от веществата и са овладявали мозъчния отток, който бил получил вследствие на стероидите и изпушения джойнт.

„Пациентът е изписан и се надяваме, че няма да има трайни последици за него“, коментира доц. Златева и допълни, че без особени последици са се разминали и останалите трима пациенти от началото на годината.

Тя обаче предупреди, че анаболите могат да навлекат много сериозни неприятности на фитнес маниаците. Съществува риск от образуване на кръвни съсиреци, които ако запушат артерия, може да доведат дори до ампутация на крайници. Разбира се на първо място са сърдечно-съдовите заболявания и инциденти като инсулт и инфаркт.  

Коментари