Публикация

Болките, които не трябва да пренебрегвате

Когато ви заболи нещо, обикновено чакате неразположението да отшуми или пиете хапче от домашната аптечка, но това не винаги е правилното решение на проблема.


Ето три болки, които обаче не трябва да игнорирате:

Остра внезапна болка в единия крак

Когато болката е съпроводена с почервеняване и оток, може да се заподозре остра тромбоза на вените в долните крайници. Това е опасно, защото откъсналият се тромб може да запуши белодробна артерия и да предизвика белодробна емболия. Освен това тромбът може да попадне в сърцето или мозъка, да запуши кръвоносен съд, а изходът от тази ситуация често е фатален. Но даже и да не се стигне до толкова сериозни последици, остава опасността в лишения от нормално кръвоснабдяване крак да се получи гангрена, което до нищо добро няма да доведе. Потърсете спешно специалист. Ако той открие тромб, сигурно ще ви предпише медикаменти, които ще го разтворят.

Много силно главоболие
Става въпрос за пулсираща болка, която възниква внезапно, понякога съпроводена с повдигане. Това може да подсказва, че имате мозъчна  аневризма (разширение на кръвоносен съд, вродено или придобито поради атеросклеротични изменения). Състояниете е опасно, защото под въздействието на артериалното налягане (особено при хипертония) аневризмата може във всеки момент да се спука и да се получи кръвоизлив в мозъка. Затова такава болка не бива да се търпи. Решението отново е неотложно посещение на лекарския кабинет.

Болка под „лъжичката”
Много силната болка под „лъжичката” (епигастралната област), възникваща в състояние на покой или в период на силно психическо или физическо натоварване може да бъде сигнал за инфаркт на миокарда. Особено тревожно е, ако болката е съпроводена с обилно изпотяване, световъртеж, страх от смъртта. Последният симптом е много показателен. Често болката преминава в ръката, челюстта, гърба.

Причината да усещаме инфаркта в областта на „лъжичката” е, че сърцето лежи върху диафрагмата, под нея е стомахът, затова болката лесно може да бъде сбъркана. Но при съчетаването на гореизброените симптоми трябва да сме нащрек. Особено често така се проявяват инфарктите на миокарда при жените.

Какво трябва да направим? Първо да приемем лекарство за разширяване на кръвоносните съдове. Може да е на таблетки, а най-бързо действа като спрей. Обърнете внимание колко дълго продължава болката. Ако след 20 минути продължавате да я усещате, спешно посетете лекар.





Коментари