Публикация

Витамините и здравето

Ако сте в добро здраве и всекидневно се храните с разнообразна храна и менюто ви включва много плодове, зеленчуци, цели зърна, бобови култури, нискомаслени продукти, нетлъсти меса и риба, най-вероятно можете да минете и без допълнителен прием на витамини.


За съжаление в днешно време доста малко хора отговарят на тези условия.
Затова се налага усилен прием на точно определени продукти или на препарати, съдържащи комплекс от витамини и минерали.

Най-често специалистите препоръчват прием на мултивитамини на жените, които планират в скоро време да забременеят. За тях една от най-важните добавки е фолиевата киселина в количество около 400 микрограма дневно. След забременяването дамите трябва да приемат витамини, съдържащи и желязо.

Децата, които по различни причини не се хранят пълноценно, е важно да приемат адекватни дози витамин D, който е включен в комбинираните витаминни таблетки.
За хората над 50-годишна възраст е важно таблетките да съдържат достатъчно количество В12.

Мултивитамините се препоръчват и за хора, които не могат да се хранят достатъчно и пълноценно или приемат по-малко от 1600 калории дневно. Добавките са задължителни за вегетарианците и веганите, които отхвърлят редица важни храни.

Жените с обилен месечен цикъл също трябва периодично да приемат мултивитамини.
Хората с определени проблеми, като хронични диарии, хранителни алергии, непоносимост към храни, жлъчно-чернодробни, чревни и панкреасни болести, трябва да подпомагат организма си с витамини на таблетки.

След операции на стомашно-чревния тракт също се налага продължителен витаминен прием, особено ако е отстранена част от червата по различни причини.
При покупка на добавки с витамини прочетете внимателно етикета. Избирайте продукти на утвърдени производители.

Проверете каква доза от кои витамини и минерали съдържа една таблетка или една лъжичка витаминен сироп. Избягвайте мегадозите, като например 200–300 и повече процента от дневната необходимост. Проверете срока на годност.

Коментари