Публикация

6 грешки при храненето на децата

Децата са придирчиви към храната и това е нормално. Малките деца са особено подозрителни към непознатите за тях храни.


Понякога дори и най-решителните родители се предават, когато детето им предпочита да не яде изобщо вместо да опита някаква нова за него храна и му позволяват да изяде поне един шоколад.

Специалистите препоръчват някои прости подхода, с помощта на които и най-претенциозното дете може да бъде приучено да се храни по-разнообразно. Те посочват 6 елементарни грешки, които родителите правят, когато се опитват да нахранят децата си:

ГОНИТЕ ДЕЦАТА СИ ОТ КУХНЯТА
Заради горещата печка, врящата вода и острите ножове родителите избягват децата им да стоят в кухнята, докато готвят, но е установено, че включването на децата в приготвянето на храната ги приучава да опитват нови продукти. Учени от Колумбийския университет наблюдавали 600 деца, които в детската градина и в началните класове на училище посещавали часове по готварство. Установено било, че децата, които сами приготвяли ястията, ги опитвали с удоволствие и консумирали повече зеленчуци и пълнозърнести храни. Децата обикновено не обичат репички, но ако ги накарате да ги нарежат и да ги сложат в салатата, ще ги опитат и ще започнат да им харесват.

НАСИЛВАТЕ ГИ ДА ХАПНАТ ОТ НЯКАКВА ХРАНА
Разбираемо е да настоявате пред децата си да хапнат от всичко по малко, но принудата предизвиква обратен ефект.Доказано е, че децата реагират отрицателно, когато родителите ги притискат да изядат нещо, дори и когато им обещават да ги възнаградят за това. Учени от университета в Пенсилвания склонили деца да ядат зеленчуци и да пият мляко с обещанието, че за награда ще им позволят да гледат по-дълго телевизия. Оказало се, че обещанието за награда имало не само краткотраен ефект, но че в последствие децата още повече намразвали тези храни. Според специалистите, по-добрият подход е храната да се слага на масата и детето да се окуражава да я пробва. Не се оплаквайте, ако детето я откаже, и не го хвалете, ако я опита. Просто попитайте дали иска още малко или сервирайте на себе си втори път. Опитайте се да пазите неутрално поведение.

-brr-

КРИЕТЕ ЛАКОМСТВАТА, КОИТО ОБИЧАТ
Родителите се безпокоят, че децата им прекаляват с лакомствата и чести ги крият или ги слагат на някой висок рафт, но е доказано, че когато родителите ограничават децата от някаква храна, тя става още по-желана от тях. При едно проучване на масата били сервирани сладкиши – половината в чинии, а другата половина в прозрачен буркан. На децата било казано, че яденето на сладкиши от буркана е позволено след като минат 10 минути. Ефектът от ограничението бил огромен – консумацията на лакомствата от буркана била тройна в сравнение със сервираните в чиниите. Специалистите съветват родителите да не внасят вкъщи храни, които мислят, че са неподходящи за децата им, да купуват здравословни продукти и да осигурят свободен достъп на децата до местата, където се държат храните.

ПАЗИТЕ ДИЕТА ПРЕД ДЕЦАТА СИ
Децата обичат да подражават на родителите си и това се отнася и за техните предпочитания към храните. Установено е, че те харесват или отхвърлят същите плодове и зеленчуци като родителите си. Хората, които се мъчат да отслабнат, трябва да се съобразяват с ефекта от тяхната диета върху храненето на децата им. Често майките, които са обсебени от теглото си, подлагат на ограничения и дъщерите си и ги окуражават да пазят диета. Проблемът е, че диетите обикновено не дават резултат и често завършват с преяждане и трупане на килограми. Навикът да се спазва диета в детска възраст може да доведе до хранителни разстройства и непрекъснати диети до края на живота.
 
-brr-

СЕРВИРАТЕ НА ДЕЦАТА СИ СКУЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Родители, които броят калориите често сервират на децата си задушени зеленчуци почти без мазнина. Не е чудно, че децата не искат да ги ядат. Според специалистите по хранене добавянето на малко масло, някакъв сос или кафява захар към зеленчуковите ястия значително ще повиши апетитът на децата към тях. Освен това мазнините разтварят полезните хранителните вещества.

ОТКАЗВАТЕ СЕ ПРЕКАЛЕНО БЪРЗО
Много често родителите казват: “Моето дете никога не би хапнало това”. Това може да е така в момента, посочват специалистите, но предпочитанията към храните в много случаи се променят. Родителите трябва да продължават да приготвят разнообразни здравословни ястия и да ги сервират на масата, дори и детето да отказва да ги опита. Понякога децата възприемат вкуса на непозната храна едва след 10 и повече опита в продължение на няколко месеца.
Примерът на братчетата и сестричетата, както и на приятелчетата също може да промени хранителните навици на детето. Д-р Бърч разказва, че първото й дете винаги искало да опитва нови неща, а второто винаги отказвало вероятно, за да покаже, че е независима личност в семейството. След като навършило 10 години обаче, то решило да не остане по-назад от по-голямата си сестра и с охота започнало да пробва новите храни.

Експертът по хранене от университета Тафт Сюзън Робъртс казва, че за да се разбере дали детето ще приеме определена храна, тя трябва да се предлага на масата поне 15 пъти. Ако детето я приеме, тя препоръчва на родителите да увеличат разнообразието на храната, като приготвят подобни ястия. Например, ако детето хареса пюре от тиква, да опитат и с пюре от картофи и от моркови. Ако обича царевица, да я смесят с малко грах или моркови.
 

Коментари