Публикация

Природен помощник в борбата с рака

Съдържащата се в маслото от растението вечерна иглика гама-линоленова киселина (GLA) в комбинация с естествено наличните в нея няколко други растителни мазнини блокира действието на Her-2, раков ген, който е в основата на почти 30% от случаите на рак на гърдата.


Колектив от американски университетски учени установил, че третирането на раковите клетки в гърдите с GLA подобрява с 30-40% реакцията от традиционната химиотерапия. „В нашите тестове при третиране на раковите клетки едновременно с GLA и основния химиотерапевтик наблюдаваме увеличение на клетъчна смърт на увредените клетки и редуциране растежа на рака”, отбелязва водещата авторка Рут Лупу, директор в Северозападния университет в Еванстън, САЩ, където се провеждат научни изследвания за лечение рака на гърдата.

Независимо че са необходими по-нататъшни изследвания, преди GLA да влезе в клинични изпитания, тези констатации могат да разкрият непознати досега начини за въздействие над недоброкачествените последствия от Her-2, положителен при пациентите с рак, допълва Рут Лупу.

Пациентите с рак на гърдата и с Her-2 положителен имат тумори в агресивна форма на заболяването и са с лоша прогноза според авторите на изследването, публикувано на 2 ноември в списанието на Националния институт по ракови заболявания на САЩ.

Хавиер Менендес, изследовател и съавтор на изследването, добавя, че задържането на Her-2 чрез гама-линоленовата киселина (GLA) е с различен механизъм на действие от този чрез традиционната химиотерапия.
Гама-линоленовата киселина упражнява селективен токсичен ефект върху раковите клетки, без да засяга нормалните.

По-ранни изследвания на Менендес показват, че хранителните добавки, съдържащи гама-линоленова киселина, повишават чувствителността на раковите клетки в гърдата към някои химиотерапевтични медикаменти.


Коментари