Публикация

Пълноценното хранене е важно при пост

През последните години все повече хора се опитват да спазват християнските пости преди големите църковни празници. Реалните мотиви човек да се ограничи в храненето са различни.


Едни използват поста като своеобразна диета и опит да влязат в предишните си килограми. Други се мъчат да си нормализират холестерола или да изчистят тялото си от токсини. Като че ли най-малка остава групата на хората, за които постът е истинско духовно преживяване, включващо не само отказ от животински продукти, но и от редица всекидневни удоволствия в името на дълбок размисъл за смисъла на земното ни пребиваване.

Независимо от причините, поради които сте решили да постите, трябва да сте наясно с някои основни правила. На първо място не е допустимо бременни жени и малки деца да се ограничават в храненето си и това не се изисква от църквата. Причината е, че и децата, и бъдещите майки имат постоянна нужда от високобелтъчна храна, която трудно и несигурно може да се набави без месо, мляко, сирене, яйца. Хора с определени заболявания, например някои видове диабет, също не трябва да постят или трябва да ограничат поста до седмица-две.

При всички случаи хронично болните трябва да се консултират със специалиста, който ги следи, за да обсъдят възможностите за промяна в хранителния режим.
По време на постите храненето трябва да бъде по няколко пъти дневно и задължително да включва пълноценни въглехидрати, растителни мазнини и белтъчини. Ядките са изключително полезен източник на белтъци и мазнини, но трябва да се има предвид, че някои хора са алергични към тях. Освен това не трябва да се прекалява с количествата. Дневният прием не бива да надвишава 60–100 грама. Добре е да се редуват различни видове – фъстъци, бадеми, орехи, лешници, тиквено и слънчогледово семе, кайсиеви. Независимо дали предпочитате сурови или печени ядки, избягвайте да са много осолени.

ХХІ век предлага друга прекрасна възможност за попълване на белтъчния запас по време на пости.

-brr-

Това са морските дарове, които, като безгръбначни, попадат в групата на постните храни. Става въпрос за миди, скариди, калмари, октоподи и др. При тях трябва много да се внимава за произхода, защото некачествената и неправилно съхранявана морска храна може да предизвика сериозни стомашно-чревни проблеми. Въпреки че цените на тези продукти са доста високи, залагайте на сигурен източник. Освен това не трябва да се забравя, че става въпрос за хапване, а не за преяждане с морски обитатели.

Виното е позволено по време на пост в ограничени количества и без дните сряда и петък. Твърдият алкохол не е допустим, нищо, че не съдържа животински продукти. Приемът на достатъчно количество безалкохолни течности е задължително условие за правилно функциониране на тялото в извънредни условия. През зимата субективното чувство на жажда често е притъпено, затова следете да приемате минимум литър и половина вода и леко подсладен чай.

Режимът на работа и почивка е много важен, когато подлагате организма си на изпитание. Опитайте се да минете на по-бавни обороти, да имате повече време за размисъл и духовни занимания. Това е част от подготовката за Коледа.

Често постещите хора изпитват чувството на умора и липса на достатъчно енергия. На това може да се противодейства и със специален препарат - Сарженор, който възстановява нормалните физиологични процеси, защото съдържа две незаменими естествени аминокиселини, които са дефицитни в храната – аргинин и аспартат.

Сарженор подобрява използването на кислорода в тъканите, подпомага редица аспекти на обмяната на веществата, стабилизира и засилва мускулната сила, без да довежда до каквито и да било крайности. И това става без странични ефекти.


Коментари