Публикация

Закалените деца по-рядко боледуват през зимата

Най-честата причина за посещението на децата при лекаря през есенно-зимния период са вирусните инфекции на горните дихателни пътища.


Обикновено те протичат с хрема, лека кашлица, неразположение и само при 10 на сто от децата – с температура.

Повечето от тези вирусни инфекции в детската възраст могат да минат без особено лечение. Достатъчно е да се даде средство против температурата, ако тя е повишена, повече течности и капки за нос.

Когато се отпуши носът, спира и кашлицата, защото в повечето случаи тя не е белодробна, а се причинява от стичане на секрети от задните отдели на носа.

Прибързването с антибиотици е грешка, която не бива да се допуска.

Вирусните инфекции могат да причинят болка в ухото
Понякога при вирусните инфекции детето внезапно започва да се оплаква от болка в ухото, а по-малките се събуждат нощем със силен плач. Причината за тази болка е запушването на тръбичката, която свързва средното ухо с гърлото (евстахиевата тръба). Тогава в средното ухо се събира течност, която дразни рецепторите за болка и детето става неспокойно. Често при това състояние се вдига и висока температура.

Ако детето се събуди с болка в ушите през нощта, родителите трябва да приложат болкоуспокояващи капки. Ако не разполагат с тях, ще помогне и поставянето на памуче в началото на ушния проход, натопено в спирт или в ракия. Така детето ще се успокои до прегледа от специалист.

-brr-

Честа причина за инфекции са стомашните киселини
Някои деца са по-предразположени към вирусни инфекции и една от причините за това е т.нар. гастроезофагеален рефлукс. Звучи сложно, но представлява недостатъчност на клапата, която се намира между хранопровода и стомаха. Ако тази клапа пропуска стомашно съдържимо нагоре към хранопровода, киселинни материи достигат до гърлото и горните дихателни пътища и увреждат защитните способности на лигавицата. Затова първо трябва да се излекува този рефлукс (връщане).

Родителите могат да предположат, че детето има рефлукс, при лош дъх от устата, непрекъснато зачервено гърло, обложен с бял налеп език, понякога – нощна кашлица и неспокоен сън.

В този случай, преди медикаментите, опитваме да повлияем чрез промяна в поведението – ранна вечеря, ограничаване на приема на течности в късния следобед и вечерта, спане на висока възглавница или на повдигнато откъм главата легло.

Трябва да се спре храненето с чипсове, пържени храни, газирани напитки, шоколад... Изобщо храни, които дават по-висока киселинност.

Недостатъчната закаленост
Друга причина за често боледуване е недостатъчната закаленост при децата. Нерядко те стоят у дома при по-висока от нормалната стайна температура (19-21 градуса), облечени са прекомерно, нямат достатъчен престой на открито, не приемат сурови плодове и зеленчуци.

Голямо значение за закаляването има лятната почивка на море. Там действат комплексни климатични фактори, които укрепват имунитета: чистотата и йонизацията на въздуха, въздействието на морската вода, ходенето боси по пясъка, влиянието на слънчевата светлина.

-brr-

За децата, които попадат в рисковите групи за чести инфекции през есента, по предписание на педиатрите могат да се приложат средства за укрепване на имунната система – т.нар. имуномодулатори. Използват се най-често при деца с астма, повтарящи се пневмонии, тежки алергични пристъпи, хронични бъбречни заболявания. Могат да се прилагат и препарати на билкова основа, хомеопатични и други.

Да не се прибързва с изваждането на сливиците!
Една от дилемите пред родителите на често боледуващите деца е дали да им се премахнат сливиците. Отдавна е доказано, че те имат сериозна роля за защитата на организма.

Затова сливиците трябва да се премахват оперативно само при строги показания. Става въпрос за чести ангини, причинени от гноероден стрептокок, които могат да причинят ревматизъм, възпаления на сърдечните клапи, гломерулонефрити.

Друга причина е уголемяването на сливиците след определени инфекции, когато детето започва да дишат трудно. И не на последно място, когато възпаленията на сливиците усложняват други хронични заболявания при детето.

Третата сливица
По отношение на третата сливица – всички деца имат лимфоидно натрупване в задните части на назо-фаринкса. Проблемът е, когато тази зона се уголеми и възпали, най-често между 3- и 6-годишна възраст. Това затруднява дишането през носа, предизвиква стичане на секрети по гърлото и подкашляне, запушване на евстахиевите тръби и съответно проблеми с ушите.

При тези деца третата сливица се премахва и временно се поставят тефлонови тръбички през тъпанчето, за да се вентилира ухото.

Коментари