Публикация

Диабетът и алергиите зачестяват при децата

Все повече деца страдат от алергии и диабет, като само за последните 10 години заболеваемостта от захарната болест се е увеличила 10 пъти сред подрастващите.


Това констатираха детските лекари на първата конференция по спешна педиатрия, организирана от детска клиника в УМБАЛ "Свети Георги". По думите на специалистите точно алергиите и диабетът са епидемиите на 21 ви век сред малчуганите.

"Тревожен е фактът, че и в България се наблюдава тази тенденция и тези заболявания се диагностицират във все по-ранна възраст, коментира доцент Мирослава Бошева, ръководител на клиниката по детски и генетични заболявания в университетската болница в Пловдив.

По думите й не без значение за зачестяването на алергиите е храненето на бебета с изкуствено мляко вместо кърма, екзотичните храни, перилните препарати, които дразнят детската кожа и отключват реакциите.

Според детските ендокринолози за увеличаване на диабета сред децата голямо значение има храненето и наднорменото тегло. През последните години е притеснителен фактът, че 75 на сто от децата у нас пристигат на лечение в състояние на диабетна кома, докато в западните държави този процент е сведен до 25 на сто.

Коментари