Публикация

Моцарт е пръв помощник на младите майки

Знаете ли защо децата понякога писват с всичка сила, когато им подаряват играчка? Защото играчката трябва да е с подходящ за възрастта им размер.


А подходящият за възрастта размер е разстоянието от лакътя до китката, но на детето, не на възрастния. Всяка по-голяма вещ малчуганът възприема като враждебна заплаха.
Това научиха майки и татковци в Пловдив на безплатното Общинско училище за бъдещи родители по време на лекцията „Контакти, игри и играчки от 0 до 12 месеца".
 
„Гушкането и милването на детето не е причина то по-късно да се разглези. Без такъв допир детето може и да не оцелее”, предупреди Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени.

Раждането и отглеждането на едно бебе е изпитание за физиката и психиката на родителите. Добро средство в напрегнат момент е йогийско дишане през лявата и през дясната ноздра, което премахва стреса и от майките, и от татковците. „Когато се уплашите, че раждането е спряло, когато ви предстои секцио – направете това упражнение. То уравновесява дясното и лявото полукълбо на мозъка”, обясни ползата Борисова.

Но то е полезно и за татковците, когато в офиса някой им е вдигнал „кръвното”, за да не пренесат неволно негативната си енергия у дома при невръстното мъниче, което е изключително чувствително към състоянието на родителите си още в утробата на майката.

Ще се изненадате колко е важно да се говори на нероденото дете. Антоанета Борисова препоръча татковците да обяснят на мъничето, че ако са ядосани, то не е виновно за това, а други хора отвън. Разбира се, родителите трябва да говорят на нероденото бебе не само за проблемите си, а да показват любовта си към него. За усилване на гласа може да се използва фуния от хартия, долепена до корема на бъдещата майка.

Оказва се, че децата обичат много Моцарт и въобще класическа релаксираща музика. Можете да превърнете това в свой помощник. „Още докато е в утробата, пускайте му една и съща релаксираща мелодия многократно. И никога различна. За родителите е досадно да е една и съща, за детето обаче не е. Търпението ви ще бъде възнаградено – след раждането всеки път, когато пуснете нежно парче от Моцарт, детето ви ще се успокоява”, съветва Борисова.

-brr-

А след това показа как да се полюшва бебчо още, докато е в корема на мама. И как да се учи да брои. Почти няма неродено още бебе, което с почуквания да не отговаря точно на броя на почукванията на майката. Поне до три всички деца броят безпроблемно. От четири и по-нагоре се иска по-продължително обучение.

Бъдещите родители видяха с очите си как едно бебче само на 50 дни може абсолютно съзнателно да участва в игрите с помощта на дървена гривна. Майките научиха, че не трябва да крещят на върналия се от работа татко първо да си измие ръцете и тогава да пипа детето. „Първо го целунете”, съветва Борисова.

Разбраха още, че разни шнурове и ленти, могат да са изключително успешна за сетивата на детето украса по стените, но трябва да са далеч от него. Научиха, че бебчо не трябва да се слага в кошарката с очи към стената. Че като стане на 3-4 месеца не трябва да играе върху леглото, защото на пода било студено – обратното, проснато одеяло на пода и мама, легнала до детето е най-добрият вариант.

Както и че непотребните картонени шпули, около които се намотава тоалетната хартия, са прекрасен помощник: щом една играчка минава през този цилиндър тя е опасна за бебчо, защото може да я погълне с непредвидими последици.

Безплатното училище е съвместна инициатива на Центъра за бременни жени, ДКЦ-1, Община Пловдив и книжарница “Форум” в най-големия пловдивски мол “Галерия Пловдив”. Целта е изучаване съвременните методи и начини за гледане на новородените.

Коментари