Публикация

Обичате да спортувате? Дали не прекалявате...

Чувството за умора и липсата на енергия при изпълнението на фитнес програма са сигнали, че тренировките трябва да се намалят. Много хора прекаляват с фитнеса, колкото и невероятно да ви се струва.


Стремежът за идеална фигура, стегнатият работен график и студеното време принуждават хората, които искат да изглеждат добре, да прекарват свободното си време в тренировки.

Според треньорите по фитнес, всеки организъм реагира по индивидуален начин на спортните занимания. Някои хора постигат бърз напредък, докато на други им трябва повече време, за да влезнат във форма.

Понякога има и моменти на застой - упражненията не дават никакви резултати и хората се ядосват, че обиколката на талията и килограмите им не помръдват. В такива моменти вместо да удължавате и увеличавате тренировките, трябва да се опитате да откритете /с помощта на треньора си/ какви промени в начина ви на живот са необходими, за да постигнете желания резултат от тренировките.
 
Знаци, за които трябва да следите

Чувство за умора
Умората е първият знак, с който организмът ви предупреждава, че трябва да спрете силовите тренировки. Много хора се оплакват, че изпитват умора след кардио тренировки или вдигане на тежести.

Специалистите по фитнес предупреждават, че пониженият имунитет, затруднената концентрация и болките са симптоми на прекаляването с тренировките.
 
Чувство за напрежение
Когато тялото е подложено на по-висок стрес, мозъкът може да прояви съпротива срещу изпълнявания режим на упражнения. Прекаляването с тренировките може да доведе до спад на глюкогена, който е необходим за мозъчната дейност.

Чести настинки

Отслабналата имунна система води до грипни заболявания и респираторни проблеми, особено през зимата.

Водете си дневник
В повечето фитнес зали се регистрират промените в мерките и килограмите на трениращите. Много е полезно да си водите дневник за тренировките с план за постигане на желаните от вас промени за един месец или дори една година напред.
 

Коментари