Публикация

Национална информационна АНТИСПИН кампания

На 1 декември - Световният ден за борба срещу СПИН, започва Националната информационна АНТИСПИН кампания.


Тя се провежда за осма поредна година и се организира от Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации.

Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта. Мотото на кампанията е “Презерватирай се!” и има за цел да напомни, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.

По време на Националната кампания в цялата страна ще се проведат редица събития. На 1 декември в София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН , където всеки желаещ може да се тества, при следния график:

- От 10.00 до 16.00 ч. на „Попа”;
- От 10.00 до 13.00 ч. на паркинга пред централния вход на търговски център „The Mall”;
- От 17.00 до 19.30 ч. в подлеза на метростанция „Сердика”;
- На 1-ви и  2-ри декември през целия ден в Нов български университет.
 
В периода 17.30-18.00 ч. на 1 декември АНТИСПИН посланикът Милена Славова и младежи доброволци ще закичат с червени панделки - символ на борбата срещу СПИН, кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, представители на общината и гражданите по време на традиционното тържество, свързано със  запалването на Коледната елха от кмета на София между Президентството и Министерски съвет. 

По инициатива на БМЧК в 18:50 ч. на стълбите на Софийския университет ще се образува жива панделка от тела, които държат запалени свещи. Идеята е подкрепена от неправителствени организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, както и от различни студентски организации.

Първият етап на Националната АНТИСПИН кампания ще завърши на 16 декември с „Рок Коледа 2011“ в зала „Фестивална“. Концертът се организира от  Столична община и посланика на борбата срещу СПИН в страната ни Милена Славова в тясно партньорство с Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Събитието ще представлява пет часов Коледен рок маратон с участието на звезди от българската рок сцена в съпровод на симфоничен оркестър. По време на концерта ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки. В 18.00 ч. пред зала „Фестивална” ще бъде разположен мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН за всички гости на концерта и преминаващи, желаещи да проверят своя ХИВ статус.
 

Коментари