Публикация

Прегръдката не убива. Дискриминацията – да!

Младежкият Червен кръст - Пловдив организира традиционната си АНТИСПИН кампания. Мотото тази година е “Прегръдката не убива. Дискриминацията – да! ”.


„Чрез играта на думи се опитваме по оригинален начин да привлечем вниманието на младите хора, да ги провокираме, да им напомним, че дискриминацията и нетолерантното отношение към инфектираните с ХИВ не е на мода”, обясниха от организацията.

Кампанията на БМЧК - Пловдив  ще се проведе до 2 декември и е част от Националната кампания за превенция на ХИВ/СПИН в България за повишаване информираността на младите хора по отношение на ХИВ/СПИН.    

Младите хора са особено важна група в борбата срещу СПИН, защото статистиките показват, че повече от половината от населението на света осъществява първите си сексуални контакти преди да достигне 16-годишна възраст – и то без презерватив.

Според доклад на ООН, хората, живеещи с ХИВ в света, са над 33 милиона. От  тях над 5 милиона са млади хора на възраст между 15 и 24 години и над 2 милиона са деца.

Четвърт век след началото на епидемията от ХИВ/СПИН няма част от света, която да не е засегната от болестта. До този момент жертвите на СПИН са над 25 милиона души.

Целта на тазгодишната Кампания е да популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.
 
26 са новорегистрираните ХИВ-инфектирани тази година в област Пловдив. 6 от тях са регистрирани в КАБКИС – Пловдив. Най-активната възрастовата граница на изследваните млади хора е 20 до 24 години.

Голям дял от изследваните посочват като рисков фактор неупотребата на презерватив. От новорегистрираните ХИВ-инфектирани преобладаващи са интравенозно употребяващите наркотици и хомосексуалистите.
 

Коментари