Публикация

Килограмите в повече рушат ставите

Интервю с д-р Евелин Хайвазов, ортопед-травматолог.


Д-р Хайвазов, как така над 80-годишни хора са напълно подвижни, а други около 50-те вече трудно клякат например?
Има и още по-млади. Основната причина много млади хора да не могат добре да се движат и да имат болки в ставите е наднорменото тегло. За съжаление в България то е много често срещано. Болката се явява тогава, когато и ставата, и хрущялът не могат да отговорят на условията, в които са поставени. А те са от тежестта на тялото най-вече. Боледуват основно ставите на долните крайници - коленни, тазобедрени, глезенните стави също. Защото те поемат в най-голяма степен тежестта на тялото.

В такъв случай проблемът със ставите се заражда в много млада възраст и се разраства, тъй като пълните деца и подрастващи са все повече.

Проблемът се заражда още в юношеството. Тогава все още организмът е млад и може да компенсира. Но с времето ставният хрущял изпада в декомпенсация. На практика, когато той започне да се уврежда, най-вече от тежестта на тялото, в него започват да се явяват пукнатини (не говорим за болестните състояния). Възприели сме четиристепенна класификация на увреди в ставния хрущял. Появата на пукнатини в него е първата степен. Срещал съм я при много млади хора.

Какъв е съветът за младежите, ориентирани към силовите спортове?
Да загряват добре преди тренировка, да се хранят пълноценно, да избягват нефизиологичните натоварвания на ставите с големи тежести, да знаят, че стероидите също увреждат хрущяла. Най-добрият спорт за ставите е плуването. То не само ги запазва, а развива хармонично целия организъм.

Освен да следи кантара, какво още може човек да направи, за да запази по-дълго ставите подвижни?
След 35-40-годишна възраст периодично трябва да се приемат хондропротектори, съдържащи основните съставки при храненето на ставния хрущял. Такъв препарат е „Хондросейв”. Хондропротекторите доставят балансираните съставки във всички стави в тялото, ако се пият или се приемат локално в съответната става. В хрущяла няма кръвоносни съдове, които да му доставят хранителни вещества.

Цялата структура, наречена хрущял, се храни от синовиалната течност - тя е вътре в ставната капсула, която е херметически затворена. И когато по една или друга причина започне промяна в химичните съставки на синовиалната течност, храненето на ставния хрущял много страда. Тогава лампичката започва да свети, появяват се болчици при умерени натоварвания и трябва да се отиде на ортопед.

Понякога човек просто свиква с болката и за да я избегне, се движи по-малко.
Със сигурност не трябва. Има ли болка, има проблем. Болката е един от петте елемента на възпалението. Останалите елементи са повишена температура, подуване, зачервяване и нарушена функция. Болката е петият. Затова задължително трябва да се потърси и открие причината и да се взимат съответните мерки. Хората не ходят на лекар - мислят, че ще им мине. Обаче болката хронифицира и теглото се увеличава, ставите болят все повече и увредите се задълбочават.

Има ли роля наследствеността?

Има генетична заложба, защото при родители с тежка деформация на ставите - при жените на ходилата най-вече и на коленните стави - се наблюдава същата тенденция и при техните деца. И за да може човек да не стигне до тежки оперативни интервенции, е хубаво навреме да се вземат съответните мерки, както казах, с хондропротекторите, със здравословен начин на живот. Пълноценно хранене, витамини, ако е необходимо, да се добавят допълнително. При наличие на някакви системни заболявания редовно да се проследяват и лекуват.

--------------------------------------------------------------------

Коментари