Публикация

Здравен информационен център заработи в Пловдив

Модерен здравен информационен център отвори врати в Пловдив.


Близо 32 000 лева са вложени за изграждане на центъра, които са отпуснати по  Програма „Превенция на ХИВ/СПИН” на Министерството на здравеопазването. Община Пловдив е дала помешенията на ул. Елба,3 в ромския квартал „Столипиново” за безвъзмездно ползване.

В центъра ще се дават не само информационни материали и презервативи, но специалисти ще придружават млади хора в риск за допълнителни изследвания към здравните заведения. Това обясни д-р  Тонка Върлева – директор на Програмата  По думите й точно в Пловдив най-много неправителствени организации работят за контрол и превенция на СПИН.

Тя допълни, че в центъра ще работят над 20 души от ромски произход, които ще помагат на гражданите на „Столипиново" с информация и материали за предпазване..

За 2011 година новоткритите болни в Пловдив са 27 души от различни уязвими групи. В България новите случаи са 166 от началото на годината.

Тенденцията е за намаляване на броя на ХИВ позитивните млади хора, отчетоха експертите. Най-младият вирусоносител в България тази година е на 17 години, най - възрастният е на 80 години. Общо 1 438 българи са регистрини с ХИВ/СПИН, уточни д-р Върлева.



Коментари