Публикация

Три пъти повече варненци със СПИН

Дванайсет са новорегистрираните със СПИН варненци от началото на годината, което е три пъти повече в сравнение с миналата, съобщиха специалисти от Регионалната здравна инспекция.


В безплатния кабинет на РЗИ до момента са изследвани 4 500 човека за вируса, като до края на 2011-та се очаква техният брой да достигне 5000. Само в рамките на АНТИСПИН кампанията са тествани 583 желаещи, като нито един от резултатите не е положителен.

За разлика от общата тенденция за страната, според която 43% от заразените са хомосексуалисти и ежегодно броят им се увеличава, във Варна мнозинството от носителите на болестта са хетеросексуални. През тази година в града не е регистрирано и новородено с пандемията.

По последни данни в града са установени общо около 80 човека със СПИН, като в страната те са 1 438. Варна се нарежда на трето място по този показател след София и Пловдив.

Специалистите напомнят на всички, които са имали рисково поведение, че могат да се изследват безплатно за вируса в кабинета в РЗИ. Добре е тестът да се повтори в рамките на годината, тъй като понякога заразата остава латентна в продължение на няколко месеца и не се отразява на бързото изследване.  

Коментари