Публикация

Холестеролът - тихият убиец

За разлика от диабета и високото кръвно налягане повишеният холестерол, който убива милиони хора по света, не се усеща.


Повишените стойности на холестерола се откриват само с кръвен тест. Продължителното пренебрегване на високия холестерол може да намали продължителността на живота с години.

Мазнините (липидите) във външния слой на всяка клетка в организма се наричат холестерол. Без него организмът загива. Той изпълнява много жизненоважни функции – изгражда и поддържа външния слой на мембраните на клетките. Холестеролът участва и в производството на половите хормони (андрогени и естрогени) и играе главна роля в създаването на хормоните, които се отделят от надбъбречните жлези. Той помага за производството на жлъчните сокове и има голямо значение за усвояването /метаболизма/ на разтворимите в мазнини витамини, включително A, D, E, и K.

Холестеролът става вреден, когато неговото ниво в кръвта се повиши. Тогава се повишава опасността от стесняване на артериите, от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Според специалистите, черният дроб произвежда около 1000 милиграма холестерол дневно, което е равно на 12 яйца с жълтъка. С  храната се приемат около 150-200 милиграма. Проблемът възниква, когато се повиши холестеролът в кръвния серум.

Холестеролът не може да се придвижва самостоятелно по кръвообращението и за да достигне до различните части на тялото той трябва да се свърже с определени протеини. Заедно холестеролът и протеините образуват липопротеини.

Двата основни вида липопротеини са HDL - липопротеини с висока плътност, и LDL – липопротеини с ниска плътност, известни респективно като добър и лош холестерол. HDL придвижва холестерола от клетките към черния дроб, където той или се разпада, или се изхвърля като отпадък от организма.  

LDL прави обратното, като придвижва холестерола от черния дроб към клетките и ако холестеролът е увеличен, в клетките се трупат мазнини, които запушват артериите и пречат на нормалното кръвоснабдяване. След време може да се блокира достъпът на кръв до важни органи, включително бъбреците и червата.

-brr-

Наднорменото тегло води до високи стойности на холестерола. Проблемът е и генетичен. Рискът от повишен холестерол нарства, ако в семейството има хора със сърдечни заболявания. Този риск се увеличава с напредването на възрастта.

Нивото на холестерола може да се контролира като се приложат следващите прости правила в начина на живот:
 

- Избягвайте храните, които съдържат холестерол, като масло, сирене, яйчен жълтък и карантия /черен дроб, бъбреци и др/.

- Пийте само нискомаслено мляко.

- Избягвайте продукти с хидрогенирани растителни масла. Между тях са готовите печива.

- Избирайте нетлъсти меса, отстранявайте кожата на пилето. От морските дарове избягвайте раците и скаридите.

- Изрязвайте всички тлъстини от месото преди да го сготвите.

- Яжте повече богати на фибри и протеини зеленчуци, като зелена салата, фасул, грах, ядки.

- Избягвайте яйчния жълтък, консумирайте само белтъка.

- Избягвайте пържените закуски. По-добре си хапвайте сурови зеленчуци, пълнозърнести продукти, кисело мляко или безсолни пуканки.

- Правете редовно физически упражнения. Спортът укрепва сърцето, понижава холестерола и сваля излишните килограми.

- Отказването от алкохола и цигарите намалява риска от сърдечни заболявания.

- Ако имате много повишен холестерол, се консултирайте с лекар, за да преминете към медикаментозно лечение.
 

Коментари