Публикация

Роботиката превзема нови територии в световен мащаб

В САЩ в момента 60% от жените с рак на шийката на матката се оперират с робот.


Робитизираната хирургия се развива в световен мащаб и превзема нови територии,  каза д-р Робърт Холоуей от болница във Флорида. Той е специален гост  на МУ- Плевен, където се провежда 16-а национална конференция по онкогинекология и 2-ра национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия.

Д-р Холоуей е  световно признат онкогинеколог в областта на роботизираната хирургия от Световния институт по роботика във Флорида. ”Най-голямото предизвикателство пред роботиката, е да се управляват правилно разходите, които се влагат в нея. Тя е  скъпоструваща от технологична гледна точка хирургия, но ползите са огромни”, коментира д-р Холоуей.

Според него в близко бъдеще ползите от роботиката ще изместят факта, че тя е скъпоструваща. „ С роботизираната хирургия се избягват и т.нар.усложнения. В САЩ в момента 60 на сто от пациентите с рак на шийката на матката се оперират по този начин, а допреди пет години едва 5% от жените се оперираха с авангардния метод”, каза още д-р Холоуей.

Този факт сочи, че хирургията търпи трансформация и хората се насочват към авангардната технология. „Ние хирурзите сме осъзнали ползите от роботиката, но и пациентите ни подкрепят, защото те бързо се възстановяват след интервенция, липсват усложнения и болка ”, коментира американският специалист.

Това обръщане към роботиката е и заради факта, че хирурзите, които практикуват лапароскопия, също осъзнаха факта от роботиката. „Важно е да поясним, че при роботиката лекарската грешка е сведена до минимум, тъй като технологията има защита срещу това”, обясни д-р Холоуей.

Коментари