Публикация

Водещи лекари опровергаха изявленията за срив в медицинската помощ

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, председателят на Eтичната комисия в съсловната организация проф. Милан Миланов, началникът на Веонномедицинската академия проф. Стоян Тонев, председателят на Българското научно дружество по акушерство и гинекология проф. Тодор Чернев, националният консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков и председателят на Съюза на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров представиха пред журналисти своята гледна точка по повод разгорещената обществена дискусия, породена от няколко смъртни случая на млади хора напоследък.


Изтъкнатите специалисти отбелязаха, че никой няма полза от атаки срещу лекарите, защото така те работят под огромно напрежение, а пациентите започват да се страхуват от всяка операция или манипулация.

Проф. Миланов беше категоричен, че при доказани лекарски грешки никой няма да бъде прикрит. Д-р Димитър Димитров акцентира върху необходимостта цялата здравна система да работи при други правила и много по-строг контрол за приноса на всеки гражданин от здравни вноски.

Лекарският съюз има конкретни предложения за промени в медицинските стандарти, които са предадени на здравните власти.

Лекарите гарантираха, че както и досега, ще продължават да изпълняват мисията си 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. За това очакват обективно отношение към работата си от страна на пациентите и на цялото общество.  

Коментари