Публикация

Подробно за диабета

Съвременната медицина постигна огромен напредък в контрола на болестта и предотвратяването на усложненията.


Отдавна е известно, че захарният диабет е сред основните рискови фактори за възникване на редица други здравословни проблеми. Достатъчно е да се спомене сериозната му роля за инфарктите и инсултите, както и за влошаване на зрението, бъбречната функция, състоянието на долните крайници.

Диабетът засега не може да се излекува дефинитивно, но съвременната медицина постигна огромен напредък в контрола на болестта и предотвратяването на усложненията. Проблемът е, че значителна част от болните дълго време не подозират, че имат диабет.

Нерядко пациенти, постъпили в болницата с някое от усложненията на заболяването, се учудват, че до голяма степен страданията им са предизвикани от дългогодишно високо равнище на кръвната захар. Затова е важно всеки да си прави поне веднъж годишно елементарни кръвни изследвания и да се преглежда профилактично при личния си лекар.

Захарният диабет е два основни типа. Единият възниква обикновено в по-ранна и дори детска възраст и се нарича тип 1 – инсулинозависим. При него липсва адекватно производство на хормона инсулин или пък количествата му са недостатъчни. По-често се среща другият диабет – тип 2, наречен  неинсулинозависим. Това е хронично състояние, което засяга начина, по който организмът усвоява и използва глюкозата. При диабет тип 2 тъканите стават резистентни (невъзприемчиви) за ефектите на инсулина или пък панкреасът (задстомашната жлеза) не произвежда достатъчно от този хормон за поддържането на нормални нива на кръвната захар (глюкозата).

Глюкозата е основният източник на енергия за клетките, които изграждат мускулите и другите тъкани на тялото. Тя се набавя от храната, която приемаме, и чрез преработка на веществото гликоген в черния дроб. След храносмилателните процеси и всмукването на хранителните вещества в червата глюкозата попада в кръвообращението. След това тя влиза в клетките именно с помощта на инсулина. А черният дроб действа като склад за глюкозата и неин производствен център. Ако за известен период не се храните, гликогенът, натрупан в черния дроб, се превръща в глюкоза, за да поддържа нормалното й равнище. При диабет тип 2 този процес е нарушен. Вместо да влиза в клетките, глюкозата се натрупва в кръвната плазма.

-brr-

Причината за това е именно нечувствителността на тъканите към инсулина или недостатъчното му количество. Високата кръвна захар води до различни патологични процеси, които най-общо увреждат и най-малките, и големите кръвоносни съдове с всички последици от това.
Все още науката не е установила защо се появява тази резистентност към инсулина или недостатъчното му производство от страна на панкреаса. Ясни са само рисковите фактори, които могат да доведат до диабет. Това са наднорменото тегло и особено затлъстяването в областта на корема, заседналият начин на живот, фамилната обремененост, напредналата възраст, както и някои вирусни инфекции.

Според последните научни критерии има четири начина за поставяне на диагнозата захарен диабет, които пред „Хелт медиа” обобщи доц. д-р Цветалина Танкова, ръководител на клиниката по диабетология в Медицинския университет – София:


- Плазмена глюкоза (кръвна проба) на гладно (да има поне 8-часов интервал от последния прием на храна) ≥ 7 mmol/l;

- Плазмена глюкоза на втория час в хода на орален глюкозотолерантен тест ≥ 11,1 mmol/l. При този тест пациентът изпива на гладно 75 грама глюкоза, след което се проследява кръвната му захар в различни часове;

- Ако при случайно изследване, независимо по кое време на денонощието и независимо дали е преди или след хранене, се установи глюкоза ≥ 11,1 mmol/l. От значение са и някои симптоми – обилно уриниране, постоянна жажда и прием на течности, необяснимо намаляване на теглото;

- Ниво на гликирания хемоглобин (специализирано, но лесно и достъпно изследване) ≥ 6,5 %.
Ако се установи диабет, е особено важно лечението да започне максимално бързо след консултация с опитен диабетолог. При съвестно отношение от страна на пациента, редовен прием на лекарствата и спазване на препоръките на лекаря хората с диабет могат да водят пълноценен живот почти без ограничения.


Коментари