Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза

В 29 лечебни заведения в цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. Всеки, който желае да се изследва за това заболяване, може да бъде консултиран в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове.


„Седмицата на отворените врати” се организира от Министерството на здравеопазването и  Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията се провежда за четвърти път тази година като част от дейностите по Програмата за активен скрининг за риск от туберкулоза.

Общо 13 924 лица бяха прегледани и изследвани за туберкулоза по време на подобни кампании през март, юни и септември 2011 г. Новооткритите диагностицирани случаи на туберкулоза са 160 като всички са приети за лечение. Открити са и 558 души  с латентна туберкулозна инфекция, които са насочени за химиопрофилактика.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо, ако бъде открито навреме и лекувано качествено съобразно международните стандарти.

Редовното провеждане на „Седмиците на отворените врати” съдейства за навременната диагностика,  лечение и профилактика на туберкулозата. По време на кампаниите се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкетна карта,   преглед и изследване на лицата в риск, както и  лечение на пациенти с туберкулоза или с латентна туберкулозна инфекция.

Списък на лечебните заведения за безплатни прегледи за туберкулоза:
Благоевград  - СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски”
Бургас - СБАЛПФЗ
Варна - СБАЛПФЗ
Велико Търново - СБПФЗ „Д-р Трейман”
Видин - МБАЛ „Св. Петка”
Враца - СБПФЗ
Габрово - СБАЛББ
Добрич - МБАЛ
Кърджали - МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”
Кюстендил - МБАЛ „Никола Василиев”
Монтана - МБАЛ „Д-р Стамен Илиев”
Пазарджик - СБАЛПФЗ
Перник - СБАЛББ
Плевен – УМБАЛ „Д-р Г.Странски”
Пловдив - СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу”
Разград - МБАЛ „Св. Ив. Рилски”
Русе - СБАЛПФЗ
Силистра - МБАЛ
Сливен – МБАЛ „Д-р Иван Селимински”
Смолян – МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”
София град – СБАЛББ „Света София”
София град - МЦПФЗ -София
София област - СБАЛПФЗ-София област
Стара Загора - СБАЛПФЗ
Троян - СБАЛББ /за област Ловеч/
Търговище - МБАЛ
Хасково – СБПФЗ
Шумен - СБАЛПФЗ
Ямбол - МБАЛ „Св. Панталеймон”




Коментари