Публикация

Комбинация за здрави кости

Комбинирането на витамин D и калций в хранителните добавки повишава плътността на костите в периода след менопаузата при жените, посочват нови изследвания от Финландия.


Костната минерална плътност (BMD) в периода след менопаузата се увеличава значително повече, когато жените приемат дневни дози от 800 IU витамин D и 1000 mg калций в продължение на три години.

Резултатите от изследването се базират на експерименти, включващи 3432 жени на възраст между 66 и 71 години. От тях произволно са избрани 593 жени за измервания на костната минерална плътност, като половината получават дневно добавки - витамин D плюс калций, докато на останалата група не се дават.

След проучването в продължение на три години изследователите установяват, че общата минерална плътност нараства с 0,84% при групата, приемаща добавки, в сравнение с 0,19% повишение в контролната група.

Всекидневният прием на витамин D и калций като добавка има положителен ефект върху скелета при жените в постменопауза, заключават изследователите.

Комбинацията от витамин D и калций се препоръчва отдавна за намаляване на опасността от костни фрактури при възрастните хора, особено при тези, които са в рисковата група за остеопороза. Заболяването засяга около 75 милиона жители в Европа, САЩ и Япония.

Калцият подпомага възстановяването на костите, а витамин D – усвояването му от организма.

Коментари