Публикация

Мускулите и акнето

Приемането на анаболи с цел бързо правене на мускули във фитнеса е една от най-често срещаните причини за поява на акне. Все повече млади момчета търсят помощта на дерматолозите с подобни оплаквания.


Пъпките се отключват точно от анаболите за бързи мускули, обяснява главният асистент от Катедрата по дерматология в Медицинския университет в Пловдив д-р Магдалина Гюрова.

По думите й заболяването се активизира и от храните, които консумираме. „Мит е, че шоколадът предизвиква акне. По-скоро то може да се породи от консумацията на сухари, месни и дори млечни продукти. Причината отново е в изкуствените добавки и антибиотиците, с които се третират животните, а и в многото съставки и консерванти", обясни д-р Гюрова.

Според последните проучвания повишената консумация на въглехидрати стимулира проявата на акне.

Това са най-вече десертите, храните, които съдържат бяла рафинирана захар, сладкарските изделия, въобще продукти с концентрирани захари, категорична е дерматоложката.

Според нея  ограничаването им, не пълното отказване, е важен момент в преодоляването на този кожен проблем.

Дерматолозите са категорични, че определено вече може да се говори за нови форми на акне. Такова е т.нар. „фитнес акне”, което се дължи на приема на всички тези белтъчни вещества във вид на добавки от спортуващите, както и приемането на стероиди и анаболи се свързва с появата на  кожния проблем през последните години.

В тези случаи се развива тежко акне, с много кисти, често е засегнат и гърбът, което трудно се поддава на лечение, категорична е д-р Гюрова.

Според нея пациентите трябва изключително да внимават при терапията, която избират. „Не бива да се ползват кремове и друга козметика без лекарско предписание. 

По думите й всяка форма на акне изисква индивидуален подход и много често той е комплексен - прием на медикаменти и външно третиране на пъпките. Тя е притеснена, че все по-млади момичета си докарват всевъзможни кожни инфекции, причинени от тежките кремове и гримове, които използват и които не са подходящи за възрастта им.

Коментари