Публикация

Раждане без болка

Раждане без болка. Това е една от основните теми, над които разсъждават бременните жени и макар темата да бе гореща преди години, тя е актуална и днес.


Това е и причина станалото модерно преди години секцио да продължава да е актуално. „В момента имаме три вида обезболяване, което се предлага, когато става въпрос за желание и за индикации“, коментира варненският акушер-гинеколог д-р Уалид Хамад.

Единият е за тези пациентки, които не искат да страдат, но пък предпочитат нормално раждане. „Като лекар заставам зад венозната упойка, която прилагаме, защото по този начин и жената, и екипът, който води раждането, са по-спокойни“, казва специалистът.

На първо място е психологическият момент на присъствие на анестезиолог в залата. На второ, венозното обезболяване подсилва и регулира контракциите на матката. Също така се притъпяват значително болките в сюблимния момент, когато шийката се разтвори до близо 10 сантиметра, за да излезе главата на бебето.

Всъщност това е най-травматичният момент, който е и най-рисков.

„Ако в тези 2-3 минути се наложи да освободим хирургически място за детето, много по-добре е жената да е обезболена, защото става веднага. Иначе пациентката се мъчи, ние я държим, чакаме анестезията да подейства и става много по-трудно“, допълва лекарят.

С венозната упойка жената остава в съзнание, не чувства болка и раждането минава по-леко. Единственият недостатък е, че лекарствата не са предвидени по здравна каса и се дават само по настояване на родилката, но пък цената си струва спестените болки – между 50 и 100 лв.

Секциото без медицински индикации също е актуално. Основните причини са, че жената не иска да преживее болки или пък желае да си запази фигурата.

„Слагаме упойка, която се поставя в гърба ( упойките са два вида - спинални и епидурални), като по този начин обезболяваме пациентката от кръста надолу, но тя остава в съзнание“, разяснява д-р Уалид.



Коментари