Публикация

Д-р Ирина Джикова: На децата не трябва да се дава вода с флуор

В Плевенска област здравните инспектори са установили, че 13 вида минерални води не са подходящи за постоянна употреба от деца до 7 години.


Тези води  не трябва да се предлагат постоянно в детските градини, тъй като в тях  съдържанието на  флуорид е над 1,5 мг/л., каза д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Тя поясни, че здравните инспектори са направили и проверки в детски градини, като се е установило, че на места на децата са предлагани  води с флуор.  Д-р Джикова обясни, че флуорът е химичен елемент, който има важна роля за формирането на дентина и зъбния емайл, както и за изграждането на здрави кости.

Важно е обаче на ден дете до 3 години да приема до 0,8 mg, а в периода от 3 до 6 години -  до 1 mg. флуор. До 10 години, дневната доза не трябва да превишава 1,3 mg, каза д-р Джикова.  

Основният източник на флуор е питейната вода, а храната и хранителните добавки имат  второстепенно значение при набавянето му.  В България съдържанието на флуор в питейната вода е ниско и затова  се препоръчва допълнителното приемане на флуорни препарати.

Трябва да се знае, че флуорът изключително лесно се предозира и това води  до  редица негативни ефекти. Ако храната на децата се приготвя с вода, съдържаща флуор, и допълнително им се дава флуор под формата на таблетки, може да се появи флуороза - състояние, при което се променя строежът на костната тъкан, уточни д-р Джикова.

Един от първите и много характерни симптоми при зъбна флуороза е появата на бели или кафяви петна по зъбите, и разрушаване на зъбния емайл. Освен здравината на зъбите, дългият период на предозиране може да засегне и здравината на костите - т.нар. скелетна флуороза.

Коментари