Публикация

Обедната почивка у нас = хапване на крак

Как прекарвате обедната си почивка? Имате ли изобщо такава? Понякога между десетките задачи съвсем забравяме да хапнем, друг път „живеем” за минутките на отдих след напрегнати часове и кратката почивка е като пристан сред бурята от задължения.


Някои хора обаче спокойно могат да поставят това време в списъка си с нездравословни навици, защото си остават на работното място, хапват на крак или пред монитора, не се раздвижват, а напрежението - и физическо, и психическо, им се натрупва. Сред оправданията защо не излизаме от офиса най-често са: защото имам много работа, времето навън е лошо, няма с кого да изляза, колегите предпочитат да обядват сандвич или кроасан пред монитора, наоколо няма добри заведения или не са по джоба ми.  

Истината обаче е, че обедната почивка е времето, в което поне за малко можем да се откъснем от стреса  и да възстановим силите и енергията си. „Гладна мечка хоро не играе!” е точната пословица, която синтезира причините да обядваме редовно и спокойно всеки ден.

В много офиси работодателите осигуряват помещение за отдих на своите служители. Автоматът за вода, кафе-машината, хладилникът и микровълновата са сред удобствата на работното място.

Йоан Христов работи в сферата на информационните технологии и сподели пред Хелт, че в обедната си почивка обикновено излиза от фирмата си с колегите, за да се разнообразят и хапнат навън. „Между 5 и 9 лева ми излиза един обяд в зависимост от мястото – дали е долнопробна кръчма или брандирано заведение”, обясни компютърният специалист. Според наблюдението му повече от една трета от хората си носят храна от вкъщи. Помнете, че пред пакетираните полуфабрикати това определено е вариант за предпочитане.

Според трудовия кодекс на страната ни работната седмица е с продължителност 40 часа, като работният ден е 8 часа с прекъсване за обедна почивка от 1 час. А работодателят осигурява необходимата пауза от 15 минути преди обяд и 15 минути след обяд в рамките на дневното работно време. В повечето случаи обаче почивките – за обяд, кафе или цигара, се съгласуват между работодателя и служителите и точното им фиксиране, както и продължителността им понякога са доста относителни.

-brr-

Как е организирана почивката за обяд по света?

Китай
В повечето държавни учреждения обедната почивка започва точно в 12:00 ч. и продължава около два часа. В по-големите предприятия пък имат обособена столова за служителите, която е може би по-скоро трапезария, защото там не готвят, а специализирани фирми докарват храната. Обикновено обядът е организиран като шведска маса, а работещите могат да си вземат супа, да избират между няколко вида месо, риба, множество плодове, зеленчуци и безалкохолни напитки. Естествено, невинаги един средностатистически китаец може да си позволи обяд. В областта на строителството често се осигурява безплатна храна. Понякога китайските работодатели забраняват на служителите си да си носят обяд от вкъщи. Това съвсем не е учудващо, защото в скъп офис, със съвременно оборудване и мебелировка, модерен дизайн няма никакво място миризмата на кухня. А е известно, че срещу китайските подправки никакви ароматизатори няма да помогнат.

САЩ

Според статистиката на Американската асоциация на диетолозите повече от половината офис служители се хранят най-малко три пъти в седмицата на работното място пред компютъра. Сами се досещате, че бизнес обядът по американски не включва много здравословни храни и напитки: солиден сандвич или хотдог, подкрепен от чипс или пържени картофки, нещо газирано. Макар диетолозите да не се уморяват да повтарят за необходимостта от сокове, плодове и зеленчуци, в менюто на янките полуфабрикатите и т.нар. junk food продължават да присъстват масово.

Франция: В заведенията на самообслужване или в супермаркетите обичайна картина е да видиш как французите се разплащат с листчета, дълги около 15 сантиметра, които си имат стойност – най-често до 5 евро. Става въпрос за ваучери за храна, които се използват предимно от собствениците на малките и средните предприятия, за да осигурят обяд на своите служители. Тези ваучери са се появили през 50-те години на миналия век и са един от примерите, подкрепящи твърдението, че Франция е социална държава. По-големите компании си имат собствена столова, но независимо от размера на бизнеса синдикатите са извоювали задължението на работодателя да плаща значителна част, ако не и цялата, от стойността на обяда. Според директора на социален фонд „Анн-Софи Годон” една трета от хората пазаруват със своите ваучери продукти, които приготвят у дома и ги хапват на работното място. Ето защо, ако допреди 20 години французите са отделяли по половин час за обедна почивка, сега напълно достатъчни са им средно 22 минути.
   
-brr-

Финландия
По улиците все по-често се срещат привлекателни и стройни блондинки. Голяма част от мъжете също са в отлична физическа форма, но те по-често страдат от затлъстяване, защото консумират алкохол, който, както всички знаем, е висококалоричен. Причината обаче за завидното здраве на населението е, че въпросът с храненето е решен на държавно ниво. При това – успешно. Три четвърти от днешните финландци имат възможността да проведат своя бизнес обяд в столова или в заведение за хранене, където се предлагат зеленчукови супи, риба, месо и салати. Останалите най-често се хранят вкъщи или си носят храна и продукти от дома. Интересно е, че почти всички младежи от 15- до 24-годишна възраст независимо от мястото, където живеят или от социалния им статут, се хранят здравословно.

Полша изобилства от ресторанти, кафенета, пицарии, барове, лавки за бързи храни и други места за обществено хранене, които предлагат продукти и услуги на най-различни цени. В тях обикновено има три вида блюда. Първото, почти задължително, е супа: най-предпочитаната е „журек“ (полско национално ястие), която се приготвя от ръжено брашно и гъби, сервира се с горещи варени картофи, колбаси и твърдо сварени яйца. Палитрата от супи продължава с предпочитаните пилешка или грахова, както и борш. За второто, основно ядене поляците са се ориентирали към свинско, пилешко или пуешко месо с различни гарнитури. Освен свежата салата от зеленчуци в менюто на средностатистическия жител на страната се включва още и чай или кафе. Трябва да се отбележи, че порциите в Полша са огромни, а блюдата - обилни и вкусни. Противно на очакваното, в Полша почти няма да видите хора с наднормено тегло.

Германия
Работодателите в тази западноевропейска страна напълно подкрепят твърдението, че на празен стомах трудно се работи. Началниците се стараят служителите им да закусват или обядват навреме и добре, затова не жалят средства. Във всяка фирма от малкия и средния бизнес има осигурена кухня или кът, където работниците да могат да съхраняват и приготвят храната си. Обикновено обедната почивка в Германия трае половин час. Тук важи правилото, че колкото по-рано дойдеш, толкова по-рано ще си отидеш. За работодателя не е важен часът, в който ще се явиш на работа, а дали ще свършиш задълженията си навреме и ще си изкарал пълните осем часа на работното място. Оказва се, че 56% от немските служители предпочитат да похапнат в столовата на фирмата, а 33% са почитатели на бързото хранене. Пълноценното обедно меню в столова струва около 3-4 евро, а в заведение за хранене ще излезе двойно по-скъпо.

 

Коментари