Публикация

Новите методи за лечение на хепатит - по-успешно и по-лесно излекуване

Специалисти отбелязаха 10 години успешно лечение на хепатит и важността от изследване за носителството на хепатитни вируси.


По този повод д-р Методия Чадиковски, управител на Рош България, сподели: „Преди десет години, бе отбелязана голяма стъпка в лечението на хепатит В и С. Благодарение на тогава въведените в клиничната практика методи, се подобри значително ефективността и удобството на лечението. В този смисъл диагнозата хепатит В или С вече не означава „цироза или рак на черния дроб”, а болест, която ако се третира правилно, е напълно лечима”, допълни той.

Проф. д-р Константин Чернев (Медицинска академия, консултант на НЗОК) заяви, че основните причини за постиганите успехи в лечението и ползи за пациентите, лекарите и обществото, са резултат от новите технологии на пегилиране, чрез които се постига по-кратък период на лечение с приложение на лекарствата само веднъж седмично.  

Хепатит В и С са най-разпространените в световен мащаб. Според новите епидемиологични проучвания за хроничните хепатити над 2 млрд. души в света са диагностицирани с вируса на хепатит В (HBV). 350-400 хил. са хронично болните изобщо по света. Смъртността при този вид хепатит е над 1 млн. души годишно, които представляват 40% от нелекуваните пациенти.
Заразени с вируса на хепатит С (HCV) по света са над 170 млн. души, като общата честота на болестта е 2,2%. За България статистиката за честотата на хепатит В и хепатит С е съответно 4% и 1,5%.

„Прогнозата за следващите 10-20 години е, че смъртността от нелекувани случаи на хроничен хепатит ще се увеличи 2-3 пъти, което е тревожна тенденция, съпоставена с новите възможности за лечение. Затова е важно хората да бъдат информирани, както за рисковете, така и за ефективните начини на лечението на видовете хепатит”, каза доц. Крум Кацаров - ВМА, председател на Българското дружество по гастроентерология.

Към момента съществува ефективна програма за лечение на пациенти над 18 години с категорично доказано вирусоносителство на хроничен вирусен хепатит В или С. Това е програмата на НЗОК за лечение на пациенти с тези заболявания.

Като част от нея цялата необходима диагностика и издаването на документи за получаване на лекарства се прави в университетските клиники в София и страната, като одобрените пациенти получават лекарствата си безплатно. Болните се подбират по строги критерии, като в резултат на това огромна част от тях биват излекувани.

Като резултат от различните информационни инициативи, над 1880 души са посетили Кабинета за анонимно и безплатно изследване за Хепатит В и С в София (Поликлиника ВМА, ул. „Георги Софийски” 3, ет. 2, каб. 201). От тях положителни проби са хепатит В са дали 48 души, а за хепатит С – 49, съобщи Д-р Станимир Хасърджиев - Национална пациентска организация и „Хепасист”.

Тези хора са насочени за други необходими изследвания и за консултация със специалисти гастроентеролози. Затова и Д-р Хасърджиев призова колкото може повече хора да отидат в кабинета до края на тази година и да се изследват за хепатит В и С. Само тогава те биха могли да започнат да се лекуват и да предотвратят фаталните усложнения на болестта.

През 2012 г. от сдружение Хепасист предвиждат старт на информационна инициатива за насърчаване ранната диагностика на заболяването – на видни места в лечебни заведения в цялата страна ще бъдат разлепени информационни плакати, които ще приканват хората да се изследват за болестта.  

Коментари