Публикация

Кашлицата - кога е повод за притеснения

Интервю с д-р Татяна Ралчева, педиатър, за кашлицата като симптом и нейните причинители.


Д-р Ралчева, застуди се и пред кабинета Ви има вече опашка от кашлящи. С този симптом ли се среща педиатърът най-често?
Особено в зимния период децата идват с простудни заболявания, по-скоро катари на горните дихателни пътища, и кашлицата е един от най-честите симптоми, защото заболяването може да започне и без кашлица и тя да се добави впоследствие. Началото е общо неразположение, хрема, отпадналост и се прибавя кашлица. Тя е симптом на извънредно много заболявания. Кашлица може да бъде причинена само от стичането на секрет и ще спре заедно със спирането на хремата. Може да бъде алергична.

Така че кашлицата може за има различен произход. Като симптом тя не е нещо страшно, но не бива да се пренебрегва – лекар трябва да прецени дали лечението ще бъде симптоматично, или трябва да се търси друго. Упоритата кашлица може да издава и туберкулоза, и коклюш. Ако не минава месец-два, трябва да се следи дали детето се изпотява нощем, дали прави температура 37,1 – 37,2, дали кожата му е влажна. За съжаление не само коклюшът, но и туберкулозата и много други заболявания се завръщат.

Мнозина смятат, че коклюшът е ликвидиран като много тежко заболяване от миналото...
- За съжаление колкото повече едно заболяване изчезва, толкова повече настава съпротива срещу имунизацията. Защото хората казват - защо да си имунизирам детето, коклюш няма. И когато намалее общият брой имунизирани, когато се наруши имунизационният статус на обществото, тогава заболяването се завръща. Защото бактериите си живеят около нас и чакат подходящо време да се развият. И затова напоследък има доста случаи на коклюш и не бива да го неглижираме, още повече че не само децата, но и възрастните боледуват. Но при тях протича много по-леко.

За родителите най-стресираща е сякаш нощната кашлица.
Тя нарушава и техния сън и затова се приема най-тежко. Но нощната кашлица трябва да се следи много внимателно, защото може да е симптом на астма. Тя може да се прояви само с кашлица нощем, към 2-3 часа. Ако се буди и кашля, детето трябва непременно да се заведе на лекар. По-често при хрема след лягане секрецията от носа дразни фаринкса и детето започва да кашля. Нощна кашлица се предизвиква и ако се даде сироп непосредствено преди лягане, защото се стимулира откашлянето. Сиропът за кашлица трябва да се дава поне час и половина преди детето да си легне. А капките за нос се слагат точно преди сън.

-brr-

Кога кашлицата налага бърза консултация с лекар?
Ако е много дълбока, влажна или лаеща, протичаща на пристъпи, е задължително, трябва веднага да се отиде на лекар. Иначе би могло да се изчака и да се започне със симптоматично лечение. Родителите могат да вземат билков сироп, а не да започват със сироп за кашлица. Билковите сиропи по съвсем мек и естествен начин подпомагат отхрачването. Честа грешка на родителите е при суха кашлица да дават силно втечняващ сироп. И това я засилва още повече.

Обратно, ако кашлицата е влажна, с храчки, и се даде потискащ сироп, ще се задръсти със секрет белият дроб и нещата ще се влошат. Лекарят най-добре ще прецени какъв сироп е подходящ. Аз предпочитам винаги билковия като начало заради успокояващото и щадящо лигавицата действие. Освен това, ако се започне навреме, лечението приключва с билковите сиропи и не се стига до по-силно отхрачващи.

Много добър избор е N-Ti-Tuss, облекчава сухата и втечнява секрета при влажната кашлица. Много важно е, че няма седативен ефект. Някои сиропи за кашлица приспиват децата и майките казват: дайте ми от това сиропче, защото детето спа цяла нощ. Но това е страничен ефект и не е много добре. Лекарската преценка е необходима, защото може да се добавят и други симптоматични средства.

Било то хомеопатични - Шуслеровите соли, които повишават много бързо имунитета, за да не се стига до тежката артилерия – антибиотиците. Защото 90% от инфекциите при децата са вирусни и само при 10% се налага антибиотик. И ако навреме с един хубав сироп се изчисти секретът, за да не се задържа и да се прибавят бактерии и оттам пневмония, няма да стигнем до антибиотик.

Тоест, ако детето е енергично и с невисока температура...
...може да се изчака с прегледа и майката да започне със сироп, с инхалации, които са половината от лечението. Винаги е хубаво да се правят инхалации, дори да няма кашлица, само хрема да има и зачервено гърло, пак облекчава.

Инхалация с какво?
С лайка и сода, може и с физиологичен разтвор, ако има инхалатор. Най-добре е с инхалатор, защото разпръсква водата на много по-малки капки, достига по-дълбоко и по-добре втечнява.

Коментари