Публикация

Демонизирането на лекарския труд вреди на пациентите

Изборът на екип не може да бъде принуда, това е допълнителна опция, която се дава на пациентите и трябва да остане.


Това заяви в Пловдив директорът на УНМБАЛ „Света Екатерина” професор Генчо Начев, който е един от медиците, описани в първия Алманах на лекарите общественици.

Той припомни, че идеята за избор на лекар е негова, но вече е опорочена и дори се е превърнала за някои пациенти в принуда.

Кардиохирургът е категоричен, че трябва да има строги правила и строг контрол при избора на екип. Освен това според него не може да бъде избиран всеки лекар. Това право може да се дава на специалисти с  доказан опит – като национални консултанти, завеждащи клиники, лекари с доказан авторитет.

Изборът на екип обаче трябва да бъде право на пациента, той да реши дали ще избере кой да го оперира и лекува, а не да бъде притискан и изнудван дори.

”Много е просто да се проследи каква е тенденцията в отделните болници и клиника. Ако някъде има над 15 на сто избор, значи има нещо гнило”, коментира проф. Начев. Според него от 6 години в болница ”Света Екатерина” изборът на екип варира между 5.29 до 5.66, което е нормално. По думите му е добра идеята изборът на екип да се въведе като опция в допълнителното осигуряване в частните фондове, така ще се стимулират и хората да инвестират в здравето си.

Притеснителен е фактът, че през последните седмици напрежението сред обществото расте. Според проф. Начев се правят опити да се демонизира лекарският труд, което не е добре нито за пациентите, нито за лекарите.

„Ние също сме хора и грешим. Разликата е, че много често тези грешки могат да бъдат с фатален край, но не всеки смъртен случай е лекарска грешка. Има усложнения, ситуации, които не зависят нито от лекаря, нито от болния, категоричен е кардиорхирургът.  

Добре е, че обществото става по-критично, но трябва да има толерантност, защото и лекарят е човек. Той е убеден, че е необходимо да се разпишат правила за добра медицинска практика, както се прави в цивилизованите страни и да се знае какво може и не може.

Необходима е и система за строг контрол и мониторинг на дейността на лекарите. Нужно е на всеки три години да се проверява какви процедури е извършил всеки един практикуващ медик, каква е смъртността или усложненията при лечението на болните. Ако има нещо смущаващо, да бъде изпратен на специализация. Така ще се намали рискът от възможни лекарски грешки, обясни проф. Начев.

Добре е да се знае, че в България има лекари, които са отдадени не само на пациентите си, но намират време да се посветят и на обществото. Правят се опити да се изкара ежедневието ни като поредица от грешки, но и ние не сме направили нищо да се защитим, подчерта още професор Начев.

Коментари