Публикация

3986 се изследваха за ХИВ по време на националната кампания

3986 души бяха консултирани и изследвани за ХИВ в КАБКИС (19-те кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в цялата страна) и в 12-те мобилни кабинети на неправителствени организации по време на първия етап от Националната АНТИСПИН кампания.


Тя се организира от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на образованието, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, изпълняващи дейности по Програмата.

По повод Световния ден за борба срещу СПИН 1 декември най-много достигнати чрез КАБКИС и мобилните кабинети има във Варна - 920 души. В Пловдив консултираните и изследвани за ХИВ са 491, в София – 397, в Пазарджик - 356, в Бургас - 260, във Враца- 244, в Стара Загора – 208, в Хасково- 207, в Благоевград - 201 души и в още 6 града – под 200 души.

42% от всички консултирани и тествани за ХИВ по време на Националната АНТИСПИН кампания са хора във възрастовата граница под 19 години, което се дължи на активността на мобилните кабинети в близост до училища и университети. 34% от тествалите се за ХИВ/СПИН са във възрастовата група 20-24 години. По-голямата част от желаещите да узнаят актуалния си ХИВ статус са жени. Като най-честа причина за желанието да се изследват за ХИВ хората са посочили сексуален контакт без презерватив.

По време на кампанията са раздадени близо 500 000 презерватива и 200 000 здравно-образователни материали.

МЗ припомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година. Това може да стане в някой от 19-те кабинета за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС), които са разположени в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града. Повече информация за мястото и работното време може да получите на телефон 0700 130 40.

Коментари