Публикация

Смехотерапията през бременността

Смехотерапията при бременните прави идващите на този свят човечета щастливи хора. Това каза Симана Златева, лектор в Училището за бъдещи родители в Пловдив.


По думите й бременните задължително трябва да бъдат позитивни и щастливи – това им гарантира, че ще родят позитивно, спокойно, щастливо и по-здраво дете.

Съвременният човек изпитва истински глад за смях заради стреса, казва Симана Златева. Най-масовият спорт, който сега се практикува по цял свят, е стресът, казва тя. И противно на общоприетото, че най-много стрес се натрупва в работата, Симана Златева доказа с примери, че стресът ни дебне от всеки ъгъл, в това число и у дома, докато кротко си седим пред телевизора, гледайки негативните новини.

От стрес човек се освобождава по четири начина: чрез спорт, чрез секс. Мъже, не приемайте сериозно отказа на съпругите ви от секс, защото ги боляла глава, съветва тя. Главоболието ще им мине след секса, казва Симана. Стресът се освобождава още чрез сълзи и чрез …смях.

Симана с лекота увлече всички присъстващи бъдещи родители да направят няколко упражнения, които са своеобразен вход към истинския, лечебен утробен смях. И се получи – всички се разсмяха с една проста игра от детските години на всеки  - „пържолки” - когато двама души стоят един срещу друг и се опитват да се шляпнат с длани, предизвика искрен смях.

Смехът не просто освобождава от стреса, той активизира дясното полукълбо на мозъка, където се крие творческото начало у човека. Смехотерапията е цяла наука и не случайно се водят цели курсове от 8 дни по четири часа. Смехът е лечебен.

Доказано е: десет минути смях означават два часа без никакви хапчета, но и без болка. Симана Златева е категорична, че  майките  трябва да се смеят всеки ден от сърце , защото това ще направи децата им щастливи хора, когато се родят.

Коментари