Публикация

5 натурални средства срещу настинка

Зимата е съпътствана от положителни и негативни моменти. Настинките и грипът са едни от лошите спътници на зимния сезон.


Една част от хората разчитат на шанса си да не се разболеят като взимат предпазни средства на билкова основа, а други се доверяват на традиционните методи за лечение.

Предлагаме ви 5 средства за предпазване и облекчаване на настинките:

Eхинацея

Echinacea purpurea е едно от най-популярните билкови средства за лечение на настинки. Резултатите от последните изследвания обаче поставят под съмнение нейната ефикасност. Две от тях показали, че тя е безполезна, когато е във вид на чист, нерафиниран сок от корените и листата. Специалистите по алтернативна медицина препоръчват да се приемат 3 пъти дневно 15-20 капки тинктура от ехинацея, разтворени в топла вода. Този разтвор действа по-ефикасно от таблетките.

Жен-шен
Тази азиатска билка се употребява за сила, енергия и общо укрепване на организма, но учените започнаха да изследват и нейната ефикасност за лечение на настинка. Канадски учени открили, че ежедневното приемане на жен-шен намалява силата и продължителността на симптомите на настинките и също така предпазва от тях.
 
Промивки на носа
Промивките на носа са старо изпитано средство срещу кашлица, хрема и възпалено гърло. Неотдавна широко проучване установи, че когато на децата се правят промивки на носа с разтвор от морска сол  6 пъти на ден, се намаляват симптомите на настинката. Изследванията показват, че тези промивки са полезни само при заболяване. Ежедневните промивки при здрави хора могат да унищожат защитния мускус в носа и да увеличат риска от простуда и други инфекции.

Витамин C
Витамин С е най-изследваното алтернативно лекарство. Резултатите от проучванията се различават. Повечето експерти са убедени, че при някои хора приемането на този витамин облекчава симптомите и намалява продължителността на настинките, но не предпазва от тях.
Обичайната дневна доза е 75 милиграма за жените и 90 милиграма за мъжете, но някои лекари препоръчват при настинка да се приемат по около 1 грам витамин С няколко пъти на ден.

Цинк
Изследване открило, че таблетките за смучене с цинк намаляват продължителността на обичайната настинка от 7.6 на 4.4 дни. Някои лекари ги препоръчват, но се появиха и данни, че понякога след употребата на тези таблетки се губи обонянието и здравните власти предупреждават пациентите за този риск.

Безопасни ли са билките?
Повечето от тях са безвредни и притъпяват симптомите на настинките. Много от тях стимулират имунната система на организма и му помагат да се излекува. Лекарите не препоръчват ежедневно приемане на билкови препарати, но смятат, че е полезно да се пият при появата на хрема и дращене в гърлото.
 

Коментари