Публикация

Грипът и витамин D3

Пред нас е зимата. Светлата част на деня намалява, а слънцето става все по-оскъдно...


В отговор нашият организъм започва да усеща недостиг на витамин D, който се изразява в повишена умора, болки в костите, понижен апетит, безсъние, влошено зрение, отслабен имунитет.

Витаминът е главен регулатор на фосфорно-калциевия обмен и участва във формирането и осигуряването на костната плътност. При възрастни хора дефицитът на витамин D3 може да доведе до появата на остеопороза.

Отдавна е известно, че недостигът на витамин D3, типичен за зимния сезон, е причина за появата на рахит при децата. Специалисти от Jikei University School of Medicine в Токио обаче доказаха, че приемът на витамин D3 може да понижи не само риска от развитие на астматични пристъпи при децата, но и да предпази от сезонния грип А.

Неговият дефицит може да причини тежки нарушения в дихателните органи при пациенти с астма. Затова учените смятат, че витамин D3 може да служи като добра профилактика на различни респираторни заболявания, както и вирусни инфекции.

Специалистите изследвали 334 деца на възраст от шест до петнайсет години. Те били разделени на две групи по 167 деца. Първата група в продължение на целия зимен сезон ежедневно употребявала хранителни добавки, съдържащи витамин D3, а втората – плацебо.

През четирите месеца, докато се провеждало изследването, учените регистрирали заболямостта от грип А.

Оказало се, че в плацебо-групата се разболели 31 деца (19%), докато в групата на децата, употребяващи витамин D3, вирусът поразил 18 участници в експеримента (11%). Така било установено, че редовният прием на витамин D3 понижава риска от грип с 42%.

Авторите на изследването твърдят, че не се налага прием на други хранителни добавки или да се избягва посещението на детска градина или ясла.

Коментари