Публикация

Митове и факти за ПМС

Предменструалният синдром (ПМС) включва различни физически или емоционални симптоми, които обикновено се появяват между 5 и 11 дни преди започването на менструалния цикъл.


Те изчезват с идването на менструацията или малко след това. Истинските причини за този синдром все още не са напълно ясни. Някои лекари посочват като причина ролята на нивото на хормоните в мозъка, но това твърдение не е научно доказано.

Много са митовете около този неприятен период от месеца, но какви са фактите?

Mит: Предменструалният синдром не е реален, той съществува само във въображението.
Факт: Психологичните симптоми на този синдром варират от депресия, тъга, раздразнителност и промяна на настроенията. Те се свързват с отделянето на основните женски хормони естроген и прогестерон. В продължение на няколко дни тези физически и емоционални симптоми се проявяват индивидуално при всяка жена. При някои те са незначителни, а при други объркват ежедневието им. Също така някои жени страдат спорадично, а други, винаги преди започването на цикъла. Вярно е, че синдромът идва от главата, но той не е въображаем. Предменструалният синдром е реално явление.

Mит: Жените не са в състояние да контролират емоциите си преди идването на менструацията.
Факт: Приливът на емоции и избухването в сълзи в предменструалния период би могло да е резултат от хормонални промени, които все още се проучват. Но тези изблици могат да се контролират. Когато сте наясно, че причината е предменструалният синдром, обуздаването на емоциите ще ви помогне да го преживеете без травми. Според специалистите, когато човек внимава с причинителите на лошого настроение, той може да контролира избилиците си.

Mит: Предменструалният синдром може да се лекува с ядене на шоколад.
Факт: Това не е вярно. Шоколадът наистина повишава настроението, но той облекчава за много кратко и не може да лекува предменструалния синдром. Захарта, която се съдържа в шоколада,  дава бърз прилив на необходимата в момента енергия, но тя се изчерпва също толкова бързо. От похапването на шоколад коремът се подува повече, затова е по-добре да пиете вода и да хапвате малки порции на редовни интервали. Така няма да задържате вода и няма да чувствате,  че коремът ви е подут от преяждане.
 
-brr-

Mит: Женската агресия и враждебност са оправдани в предменструалния период.
Факт: Може би по това време жените стават по-тромави и разсеяни, някои дори изпитват мързел и изпадат в летаргия, но агресивността и враждебността не са оправдани. Ако имате такива прояви, задължително се консултирайте с лекар.
 
Mит: Физическите упражнения не са подходящи за предменструалния период.
Факт: Точно обратното, физическите упражнения помагат за намаляване на физическите симптоми на предменструалния синдром. Американски учени са доказали, че упражненията по аеробика облекчават много симптоми на синдрома. Освен че спортуването  поддържа физиката във форма, то помага и за запазването на душевното равновесие.
 
Тъй като не съществуват лабораторни или научни данни, според които може да се определят методите за справяне с предменструалния синдром, ви предлагаме едно просто решение...

Съвет към жените: Когато температурата на климатика не може да се регулира идеално, кафето ви е или много горещо, или много студено, и трудно съумявате да се държите учтиво и внимателно, просто си припомнете, че съпругът ви няма вина за това.

Съвет към мъжете: Предменструалният синдром не идва с биене на камбана и затова, ако съпругата ви стане по-докачлива, раздразнителна или опака, вероятно е пред цикъл. Бъдете така мил да се съобразите с това състояние!
 

Коментари