Публикация

Само за 4 дни 264 човека се прегледаха безплатно за туберкулоза

Огромен интерес предизвика инициативата „Седмица на отворените врати“ във варненския диспансер за лечение на туберкулоза.


Само за четири дни – от 5 до 9 декември, от безплатните прегледи и консултации се възползваха 264 човека, от които 210 бяха изследвани допълнително поради съмнение, че наистина може да са болни въз основа на анкетите, които са попълнили.

От тях на още по-задълбочени тестове са подложени 14 човека. Петима са с положителен резултат и затова са настанени в стационара, където вече провеждат лечение. За останалите девет резултатите все още се чакат. Заболелите и чакащите своите резултати са на различни възрасти, уточниха от лечебното заведение.

Като цяло заболеваемостта от туберкулоза през тази година не се е повишила драстично в сравнение с миналата. „Дори когато видим, че имаме повече пациенти за даден период, цифрите не бива да се тълкуват като увеличение на случаите на туберкулоза, а като повишена откриваемост на диагнозата“, коментира управителят на диспансера д-р Петър Генов.

Той уточни, че ако до преди няколко години пациентите, а и самите лекари, не мислеха за това заболяване като потенциално, то към днешна дата нещата вече са доста променени.

„Най-често, когато един пациент известно време не получи диагноза, а проблем има, в крайна сметка идва или бива изпратен при нашите специалисти“, допълни лекарят. Той посочи, че продължава тенденцията за макар плавно, но все пак увеличение на болните с мултирезистентна туберкулоза.

„Тази година имаме с няколко пациента повече в сравнение с миналата“, допълни той и уточни, че тези болни се настаняват в лечебницата в Габрово, тъй като здравното министерство все още не е дало зелена светлина на варненския диспансер за този род терапия.

Коментари