Публикация

Функционалните храни носят красота и здраве

Още в началото на ХХ век изискванията към външността на жените започнаха да стават все по-строги.


Понятието „красота” се пренесе на съвсем ново ниво, а прогресът на човечеството даде възможност на жените от година на година да изглеждат все по-прекрасни. За съжаление понякога се прескачат границите на разумното поведение, а наложилите се стереотипи в обществото принуждават нежния пол да се изтезава с диети, да прекалява с козметиката или до изнемога да тренира във фитнес центровете. Но и това не е достатъчно.

До какви ли не хитрости прибягват жените, за да може фигурата им да съответства на приетите стандарти, а и кожата им да е гладка, еластична и сияеща. Абсурдно е дори да се опитаме да изброим най-популярните рецепти за красота. Те са стотици, но ефективността им често граничи с нулата. Но когато стане въпрос за балансирано меню и правилно хранене, повечето дами вдигат учудено рамене. Затова и те предпочитат да получат антиоксидантите от кутийката с крем, а не от чинията.

Специалистите диетолози обаче твърдят, че красотата не започва от козметичните салони, а от здравословната храна, съдържаща необходимите витамини, полиненаситени мастни киселини, полифеноли и други компоненти, обезпечаващи красотата отвътре.

Корейски учени доказаха, че доколко кожата ще съдържа достатъчно мазнини и влага зависи не само от анатомичните особености и състоянието на ендокринната система на хората, но и от начина им на хранене. А споменатите два показателя са директно свързани със защитните свойства на кожата и работата на нейната антиоксидантна система. Затова е изключително важно във всекидневното ни меню да присъстват природните антиоксиданти – витамини (А, С, Е), микроелементи (цинк, селен, манган), рутин (витамин Р), коензим Q10, биофлавоноиди, омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини.

Не бива да пропускаме и веществата, осигуряващи енергия на органите и тъканите – витамини от групата В, L-карнитин, таурин, каротиноиди (лутеин, бета-каротин, биофлавоноиди), пре- и пробиотици, в това число фибри, необходими за добрата работа на храносмилателната система, чието „огледало” е нашата кожа. Да получиш всичките тези вещества в необходимото количество само чрез балансирано хранене е трудна задача.

-brr-

При съхраняването и кулинарната обработка на продуктите значителна част от витамините се губят – само след денонощие, прекарано в хладилника, от 30 до 50% от полезните вещества в зелените салати изчезват, топлината при готвене унищожава от 25 до 100% от витамините в продуктите.

В същото време светът е обхванат от идеята за здравословно хранене, съпътствана със заблудата, че балансираното меню е достатъчно, за да обезпечим на организма си всички полезни вещества. За съжаление вече не е така. Заради технологиите, прилагани при отглеждането на зеленчуците и плодовете през последните десетилетия, техният качествен състав, определян от витамините и минералите, съществено се е променил.

Например съдържанието на желязо в спанака за сто години се е понижило почти 80 пъти. Затова, за да удовлетворим дневната си потребност от този елемент, трябва да изядем 900 г спанак, което не е по силите на повечето хора. А желязото отговаря за нормалното клетъчно дишане – един от най-важните компоненти на красотата отвътре. Подобна е ситуацията с почти всички употребявани от съвременния човек продукти.

Има ли изход? Да! И той е в т.нар. функционални хранителни продукти. Самият термин се роди в Япония в края на 80-те години на миналия век. Японците с право се смятат за първенци в областта на здравословното хранене, защото те са най-дълголетната нация.

Функционалните храни имат за цел да подобрят здравето и самочувствието на хората, да снижат риска от заболявания. Тези продукти оказват съществено влияние върху различни функции на организма или определени органи.

-brr-

Функционалните храни се делят на два основни вида:


- Продукти, които сами по себе си съдържат полезни вещества;

- Обогатени с полезни вещества.

За производството на храните от втората група се използват високи технологии, екологично чист и генетически немодифициран материал. Функционалните продукти съдържат високи дози биологично активни вещества, най-важни от които са: пробиотици, витамини, олигозахариди, фибри, биофлавоноиди, антиоксиданти, полиненаситени мастни киселини, пептиди, холини и др.

В първата група влизат продукти като броколи и домати, известни със своите антиоксидантни свойства. При това доматите са не толкова полезни в натурален вид, колкото след топлинна обработка. Тогава те повишават нивото на ликопен в кръвта, което снижава риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Но да се върнем на влиянието на менюто върху кожата. Лененото семе например забавя възрастовите изменения на кожата и косата. Полифенолите в зеления чай защитават кожата от фотостареене, което се причинява от пагубното влияние на ултравиолетовите лъчи.

Коментари