Публикация

Не пренебрегвайте щитовидната жлеза

Интервю с проф. д-р Боян Лозанов, ръководител на Клиниката по вътрешни болести в „Токуда болница София”.


Проф. Лозанов, много ли са хората със заболявания на щитовидната жлеза?
Според статистиките около 10 процента от населението има проблеми с жлезата. За нашата страна това означава около 750 хиляди души, което никак не е малко! Щитовидната жлеза има различни болестни прояви. Освен гушата, която е най-популярна и представлява увеличение на обема и размерите на жлезата, основното са отклоненията в хормоналната секреция в плюс или в минус - хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

Повече мъже или жени?
Повече жени. Тиреоидните заболявания са четири-пет пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Прицелната възраст е след 40 години. Когато говорим за повишена функция, пиковата възраст е между 40 и 60 г. А при намалената функция - от 55-60 г. нагоре. Като специално при жените над 60 г. хипотиреоидизмът засяга всяка пета жена. В повечето случаи той не се подозира, защото протича много дискретно. Понякога само повишеният холестерол е белег за проблем с жлезата, защото може да се дължи на леко понижена функция. Тоест нямаме никакви други симптоми, но това засилва атеросклерозата с всичките й прояви. В крайна сметка може да се стигне до инфаркт или до инсулт.

И все пак какви симптоми трябва да се търсят, за да се заподозре проблем с щитовидната жлеза?
Понякога се наблюдават депресии и невротични състояния, с потисната емоционалност и тревожност. Установено е, че 14% от лекуваните по повод депресивен синдром всъщност имат намалена функция на щитовидната жлеза. По-често се срещат прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Специално при понижена функция имаме забавяне на пулса и повишено артериално налягане. Погрешно се смята, че хипофункцията протича с ниско кръвно налягане. 50-60% от случаите имат хипертония.

-brr-

С какво изследване се установява дали жлезата работи добре?
Във връзка с голямата честота на тиреоидните заболявания и увеличаване на тази честота във възрастта след 40 г. МЗ одобри консенсус за диагностика, според който жените над 45 г. на всеки две години да си изследват тиреостимулиращия хормон (ТСХ), който е най-чувствителният и показателен тест за нарушена функция, дори в случаи, когато няма никаква симптоматика. ТСХ е физиологичен стимулатор на функцията на жлезата, който реагира първи, когато тази функция не е в ред. Повишеният ТСХ свидетелства за намалена функция на жлезата по закона за обратната връзка.

Да припомним нормалните стойности на ТСХ.
Зависи от различните използвани методики, най-често за долна граница се приема 0,4–0,5 международни единици на милилитър, а горната граница в зависимост от метода е 4-4,2-4,9. Някои стари методи дават до 5 и нещо, но това вече е излязло от употреба. Искам и друго да подчертая - има редица международни скринингови изследвания, че при ТСХ между 2,5 и 4,2 голяма част от пациентите след време развиват хипотиреоидизъм, тоест те трябва да бъдат контролирани и наблюдавани с оглед евентуално включване на заместителна терапия с хормони. Особено когато е при бременни! Към момента на бременността ТСХ не бива да бъде над 2,5!

Какво е мястото на образната диагностика тук?
Изключително важно е да се види ехографски как е щитовидната жлеза. Тя може да бъде нормална или променена - с възли или без възли. Грешка е да се смята, че всеки възел трябва да се оперира. По принцип се приема, че когато възлите са над 3 см, те подлежат на оперативна интервенция. В някои случаи преди операцията се налага биопсия с хистологично изследване на жлезата, което трябва да стане в болнична обстановка.

Лечението на хипофункцията на щитовидната жлеза с хормон на хапчета за цял живот ли е, или може да се очаква жлезата „да тръгне”?
По принцип развил се вече хипотиреоидизъм, увреждане на жлезата, няма как да се върне назад. Има наистина някои такива случаи при автоимунното заболяване тиреоидит на Хашимото. Но това е в началните една-две години от развитието на това заболяване.

При правилна терапия наблюдавате ли нормализация на сърдечно-съдовите проблеми?
Когато те се дължат на хипофункцията, да! Защото, когато ние атакуваме причината, очевидно, че последствията вече ще се отдръпнат.

-------------------------------------------------
Телефон за консултации: 02 403 49 17


Коментари