Публикация

Уролози се обучават в безкръвна хирургия

Уролози се обучават в лапароскопска хирургия в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицинския университет в Плевен.


В хода на курса специалистите ще наблюдават хирургия на живо, но и ще  работят с виртуален ендотренажор.

Ректорът на МУ-Плевен,  проф. д-р Григор Горчев е директор на курса, тъй като той е първият сертифициран в България хирург на конзола за роботизираната система Да Винчи.  

Ръководител на курса е доц. д-р Цветин Генадиев, първият специалист, приложил лапароскопската хирургия в областта на урологията в болница Лозенец.

В момента той  работи в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен,  като уролог и преподавател в Медицинския университет. Според доц. д-р Генадиев лапароскопската хирургия може да се използва в широк спектър от интервенции, една от които е отстраняване на рак на простатна жлеза.

Първата такава операция у нас е направена през 2005 г., като досега друг български екип не е прилагал безкръвна операция при карцином на простата.  Доц. д-р Генадиев уточни,  че специалисти от Пловдив започват да прилагат безкръвна хирургия в урологията. Според него  уролозите,  които се обучават в Плевен, ще сформират  екипи, като на тях ще им се оказва  помощ.

Курсът в Плевен е ново  начало за стандартизирането на  лапароскопската хирургия  в областта на урологията, категоричен е доц. д-р Генадиев.

Коментари