Публикация

Модерни протези спасяват пациенти от инвалидна количка

По съвместен проект за модерно ендопротезиране на пациенти с усложнения работят варненските ортопеди от Медицинския университет и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, заедно с италианските си колеги.


Тези дни на посещение в града бе известният проф. д-р Роберто Магри, който демонстрира модерна техника за ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става при 67-годишен пациент с инфекция в областта на оперативното поле.

Само за пет години мъжът изтърпял шест операции. Този път му бе поставена специална италианска протеза, като очакванията са с това страданията на пациента да приключат. За съжаление обаче, докато в Италия медицинските продукти в ортопедията са безплатни за болните, у нас здравната каса покрива едва 1080 лв. от стойността на протезата. Т.е. 67-годишният мъж ще трябва да доплати за новата си придобивка 4000 лв., обясниха варненските специалисти.

По принцип, ако протезата е качествена, тя е вечна. Въпреки това поради различни обстоятелства, в 30% от случаите тя се разхлабва в рамките на първите 10 г. от поставянето й и се налага ревизионна операция.

Седмично ортопедите в МБАЛ „Св. Анна“ поставят около пет ендопротези на нуждаещи се. Въпреки това списъкът на чакащите е доста дълъг. През тази година обаче се наблюдава лек спад на извършените операции, но причината за това е, че пациентите отлагат интервенцията, заради тежкото финансово положение. 

Коментари