Публикация

Сезонните вирусни инфекции се страхуват от витамин D

Интервю с ендокринолога д-р Пламен Попиванов.


Д-р Попиванов, защо едва напоследък започна да се акцентира толкова върху ролята на витамин D?
Защото сега, с изключителното развитие на биохимията, вече знаем, че това не е витамин, а е хормон. Разбираме го толкова късно, защото говорим за един от най-старите хормони, чиято функция е била да хармонизира живота на хората преди нас с влиянието и ритмите на Космоса, да го адаптира към окръжаващата среда. Той се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи и има значително влияние върху човешкия живот. Витамин D се съдържа в растенията като витамин D2. Ние поемаме витамин D2 основно от растенията, но той е стотина пъти по-слаб от D3. А 80% от витамина, който се синтезира в нашата кожа, е D3.

Кои органи и системи страдат най-остро от липсата му?
Знаем отпреди 150-200 години, че липсата на витамин D води до омекване на костите. Това е най-характерно при децата, които растат бързо и имат нужда от големи дози витамин D, за да не развият рахит. Обаче се оказва, че 80% от витамин D се синтезира в организма, ако се излагаме на слънце, и че вносът му практически е изключително малък. В момента се смята, че необходимата доза е поне 800 единици, а едно яйце например съдържа 34 единици. Явно от храната не можем да си набавим необходимите ни количества. Витамин D въздейства на почти всички клетки в организма. Влияе върху развитието на мозъчните клетки още преди бебето да се роди – ембрионът си го набавя от майката, ако го има. При възрастните от него зависят в голяма степен антигравитационните рефлекси – т.е., за да се поддържат в тонус съответните нервни клетки, да може човек да не пада, да не залита, е необходим витамин D. Възрастните падат много по-често, защото стават нестабилни. В същото време D хормонът укрепва и мускулната сила, тъй като въздейства като анаболен хормон. Със спадането на половите хормони кожата се променя, по-трудно образува витамин D и след 40-годишна възраст със стареенето на бъбреците те не могат да го активират.

-brr-

Има ли витамин D роля за общия имунитет на организма?
Витамин D има огромно влияние върху имунитета, защото участва в регулацията на клетките на имунната система. За да функционира нормално имунната система, е необходим витамин D. Ако има достатъчно количество витамин D, човек боледува 4-5 пъти по-рядко от сезонни вирусни инфекции, например от грип, настинка. Това е доказано. Много по-евтино е да се взима някоя капка витамин D дневно, отколкото да се лекуваме с антивирусни препарати и антибиотици. Всякакви инфекции протичат по-леко при наличие на достатъчно витамин D. Доказано е също, че се намалява рискът от автоимунни заболявания като диабет тип 1, мултипленна склероза, псориазисът се повлиява много благоприятно. Сърдечно-съдовата смъртност може да се намали с около 15-20% при достатъчни дози витамин D, а рискът от карцином на простатата при мъжете, на дебелото черво, на гърдата и на матката при жените, на белия дроб, на стомаха може да падне с 40-50%.

Достъпно ли е изследването на нивото на витамин D и каква е дневната профилактична доза?
Да, достъпно е, прави се в големите лаборатории и струва между 12 и 25 лева. Профилактичната доза при възрастни е от порядъка на 800-1200 единици - това са 2 капки дневно. Малките дози, за които говорим – 400-800-1200 единици, - могат да се дават и като хранителна добавка. В България стандартите са 400 единици дневна доза и за хранителни добавки, които се изписват без рецепти, което е абсолютно недостатъчно. Докато в Америка са 1600 единици. Имаше идея за национална програма, по която да осигурим на всички жени над 65-годишна възраст по 800 единици дневно. Това е някакъв минимум и струва към 9 лева. Проблем е, че държавата в момента е в тежко икономическо състояние, но това предложение остава актуално и тук общопрактикуващите лекари могат да са много полезни, като информират пациентите си за ролята на D хормона.

Коментари