Публикация

Лекарите ще продължават да изпълняват задълженията си

На извънредния си събор БЛС делегира права на УС на БЛС и гласува „ЗА” подписване на НРД – 2012.


Във връзка със зачестилите напоследък атаки срещу медицинското съсловие, делегатите приеха и следната декларация:

„В последните няколко месеца незаслужената атака срещу съсловието ескалира непрекъснато до необясними за нас размери. Много от тези нападки целяха дори демонизация на съсловието, което доведе до тотално нарушаване на свещеното доверие между лекари и пациенти. Това неминуемо доведе и до обезверяване на пациентите, дори страх и озлобяване. От друга страна, се породи страх и несигурност сред лекарите. В ежедневието ни на постоянна рискова дейност, това може да доведе и до отказ от своевременно изпълнение на животоспасяващи дейности.

Ние считаме, че в тази атака се крие опит за отклоняване на общественото мнение от нерешените и задълбочаващи се проблеми в здравеопазването.  Делегатите на 53-я извънреден събор на БЛС категорично заявяват, че недоказани обидни квалификации по отношение на професионализма и етичността на лекарското съсловие в България следва да подлежат на санкции от съответните институции.

Защото ние, независимо от негативната обстановка, в която работим, ще продължим да изпълняваме своите задължения с присъщия ни професионализъм и етичност. Призоваваме и цялото общество към толерантност и взаимно уважение".


Според законовите разпоредби, Националният рамков договор трябва да бъде подписан между НЗОК и БЛС до последния работен ден на декември. Министърът на здравеопазването също го приподписва.


Коментари