Публикация

Ортопедичните изделия – помощници срещу болката

Пазарът ни буквално е залят с различни наколенки, корсети с укрепващи елементи, ортези, стягащи чорапогащи и т.н., които могат да ни избавят от болката и да направят живота ни не просто лесен, а песен.


Дали обаче това е така и за какво можем да ги използваме, решихме да попитаме специалист в областта. Николета Ковачева от години консултира хора с различни здравословни проблеми и им предлага продукти от богатата гама на медицинските изделия за повишаване стабилността на различни отдели на човешкото тяло. „В зависимост от здравословното състояние на човека и съответните му нужди препоръчвам различни неща.

При мен пазаруват предимно възрастни хора с медицински проблеми, но идват и спортисти, бременни жени и други” – отбеляза нашата събеседничка. Тя подчерта, че „медицинските изделия не лекуват, а поддържат, компресират, спомагат за възстановяването от операции, след травми и др.”.

Нейната препоръка е предварително да ви прегледа лекар и винаги да купувате помощни аксесоари от специализирани магазини, защото освен консултация там ще получите и известна гаранция за качество. „Невинаги обаче високата цена е показател за качествен продукт. Магазинът ни предлага изделия на български, немски, френски и турски фирми. Често нашето производство е значително по-евтино, но по нищо не отстъпва на чуждестранния продукт.”

Турските изделия пък често изпреварват конкуренцията с достъпните си цени, но и животът им е по-кратък. „Случвало се е при мен да дойде някой възрастен човек, който си е купил от Женския пазар колан за 20 лева и съвсем скоро той се е разтегнал и е безполезен” – сподели продавач-консултантът.

За да сме ви наистина полезни, ще се спрем върху конкретните продукти от медицинската серия и тяхното предназначение:

-brr-

Ортези
За долен крайник
Използват се като ортопедично помощно средство, което подпомага възстановяването след травми и операции на колянната става, глезен, бедро, намаляват болката при физически натоварвания, разтеглени, натъртени и контузени мускули и помагат на пациента бързо да възвърне двигателната си способност. Други ортези, предназначени за крака, са незаменими при навяхвания, остео- и ревматоидни артрити и т.н.  „Предлагаме и специални шини от проветрива тъкан, които фиксират, дават опора и стабилност.

Туторите пък напълно заместват гипса. Лесно се регулират и имат приспособление против изхлузване. Голямото им предимство обаче е, че пациентът ги сваля и може спокойно да се изкъпе” – допълни Н. Ковачева. Последният продукт ще ви излезе около 65-70 лева и големината му зависи от ръста на пациента и от обиколката на бедрото, която се измерва на 22 см над колянното капаче.

За ръка
Функцията им отново е фиксираща и укрепваща. Ако сухожилията в някоя част на ръката ви са възпалени, имате дегенеративни увреждания или просто изпитвате болка, то някое от медицинските изделия за ръка може би е точно за вас.

Колани, корсети и поддържащи пояси
Някои от тях са предназначени за гръбнака и изправят стойката ни. Според Националния институт за здравна статистика в САЩ болката в кръста е най-често срещано оплакване (27% от реципиентите го посочват), а след него се нареждат главоболието и мигрената. Ето защо медицинският еластичен коректор на осанката (лумбостат) е особено популярен, тъй като много хора и у нас страдат от проблеми с кръста, дискова херния, дископатия или имат болки в поясния отдел на гръбнака (лумбален отдел).

-brr-

„Специално лумбостатите не се препоръчва да се носят, докато спите, и е хубаво да ги слагате върху тениска” – сподели Н. Ковачева. Според думите й всеки продукт има различно дълъг живот и това зависи до голяма степен от пациента. Ако спазвате указанията за ползване и поддържате чисти медицинските средства, то, ако са качествени, е нормално да се радвате на помощта им 5-10 години. Някои се перат на ръка с хладка вода, при други (с вътрешни алуминиеви шини например) това би нарушило структурата им. Ето защо те имат специална антибактериална повърхност, която позволява и добра хигиена.

В големия магазин за санитарни принадлежности се предлагаха и медицински колани за укрепване на коремната стена след раждане или при пъпна, коремна или ингвинална херния.

Компресивни чорапи, чорапогащи и клинове
Предназначени са за подпомагане лечението на разширени вени на краката, със или без наличието на варикозни рани, те се предпочитат от много пациенти, тъй  като масажират краката и подобряват кръвообращението. Техните параметри  задължително трябва да бъдат препоръчани от лекар, защото прекаленото стягане може да причини сериозни неприятности. Бременните често страдат от болки в краката, ето защо еластичните чорапи в различни размери и дължини могат да се окажат чудесно решение на дискомфорта им.

Стелки и подложки за пети
Тук можем да си говорим много, тъй като стелки се продават под път и над път. „Не бива обаче да си ги купуваме от обикновени сергии, тъй като няма да имаме гаранция за качество!” – убедена е нашата събеседничка. Тя препоръчва след консултация с ортопед или кинезитерапевт да потърсим подходящата за нас стелка. Обикновените, антибактериални са най-често с активен въглен, който позволява на крака да диша. Те са универсална големина, а ние самите определяме размера си, като изрежем стелката по посочените пунктирани линии.

Някои ортопедични стелки са с умерена корекция и са анатомично оформени. Наше неформално проучване показа, че добрите ортопедични стелки се предлагат между 18 и 28 лева. „Ако желаете пък, в специализираните магазини можете да си поръчате индивидуални стелки, които са по препоръка на лекуващия лекар и са съответно по-скъпи – между 50-60 лева” – конкретизира продавач-консултантът. Високата цена се компенсира от срока им на годност, който е 10 години, като отново условието е подходяща експлоатация.

Коментари