Публикация

Алергиите през зимата - как да се предпазим

Зимата вече е тук, а с нея се настаняват в ежедневието ни простудите и грипните вируси, но през този сезон някои хора страдат и от алергии.


Някои от най-разпространените алергени пред зимните месеци са:
- Плесен
- Прах
- Акариди
- Пърхут от домашни любимци
- Парфюми

Симптомите на зимните алергии са:
- Хрема
- Кихане и подсмърчане
- Сълзене на очите, сърбеж в носа или гърлото
- Постоянна кашлица

Хората с астма може да страдат от хрипове, стягане в гръдния кош и затруднено дишане.

Как се лекува зимната алергия?
При обичайния алергичен ринит се прилагат антихистамини. Когато алергията е много упорита се предписват и спрейове за нос, които съдържат антиалергени или стероиди. Страдащите от астма трябва да използват инхалатор по лекарско предписание.

Как можем да се предпазим от зимна алергия?
Почиствайте основно къщата от прах. Веднъж или 2 пъти седмично изсмуквайте килимите с прахосмукачка. Завесите и щорите също не трябва да са прашни. Изхвърлете пухените възглавници. Не допускайте влага в дома, защото тя е добра среда за мухъла и плесените. Избягвайте пушенето. Дръжте по възможност домашните любимци навън и ги къпете веднъж седмично.

По какво се различават зимните алергии от настинката или грипа?
При грип или простуда споменатите по-горе симптоми са придружени с температура и болки, които липсват при алергичния ринит. Настинката и грипът преминават обикновено за 1 седмица, а алергичните симптоми могат да продължат със седмици и дори повече в зависимост от излагането на алергени. 

Коментари