Публикация

За бирата, дълголетието, красотата и още нещо...

Пивото е древна напитка, неразделна част от стила на хранене на много култури и народи. Благотворното му влияние идва от уникалните суровини за неговото производството - малц (покълнали и изсушени зърна ечемик), хмел, пивни дрожди и вода.


Като природосъобразен продукт, то се произвежда само от естествени суровини, а съставките му са в подходяща, лесноусвоима хранително-физиологична форма за човешкия организъм. В течение на столетия пивото не без основание е било възприемано като „течен хляб”, при това нискокалоричен, като лекарство и козметично средство, обобщават в свое изследване проф. Валентин Бъчваров и доц. д-р Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София. 

Бирата съдържа широк спектър от хранителни съставки: въглехидрати главно под формата на декстрини - предимство при поддържане на нивото на захарите в кръвта, усвоими белтъчини и хранителни влакнини, много витамини - главно от В-комплекса, антиоксиданти в значително количество (от порядъка на наличните при виното), както и минерали. Друго важно предимство на напитката е, че е бедна на калории и мазнини. 

В специализираната литература в последно време се увеличават данните и препоръките по отношение на умерената консумация на пиво. Най-общо се счита, че консумирането до 1 литър бира за мъжете и до 0,5 литра за жените носи определени здравословни и физиологични предимства за здравето. 

За нашите предци употребата на пиво е била по-безопасна, отколкото пиенето на вода от достъпните водоизточници. Тази тогавашна необходимост и практика се потвърждава и от съвременните научни изследвания. Патогенни микроорганизми като бактериите Salmonella typhimurium, Shigella sonnei и Escherichia coli и протозоите Criptosporidium и Giardia не могат да живеят в пивото. Като активни агенти вероятно въздействат комбинациите от относително ниско рН, въглеродният диоксид, хмеловите горчиви вещества и ниското съдържание на кислород, тъй като наличният алкохол не е достатъчен да убие тези микроорганизми.  

Умерената консумация на пиво води не само до повишаване на продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), но повишава и качеството на живот. Учените се подписват и под това твърдение и се аргументират: съставките на бирата намаляват стреса, който „отключва” редица болести на съвремието, намаляват риска от заболяване на сърцето и на кръвоносните съдове, подобряват съсирването на кръвта и нейния вискозитет, течността има добро влияние върху повишаването компактността на костите - предпазва от остеопороза, влияят добре на кожата и на косата – и при вътрешна, и при външна употреба.

Проблематиката на здравословното хранене вълнува днес все повече хора. Ето защо изследванията върху потенциалните ефекти от умерената консумация  на пиво се увеличават постоянно, като българските специалисти имат  многостранен принос в този процес. 

Коментари