Публикация

Варненската УМБАЛ "Св. Марина" вече и с хеликоптерна площадка

Факт е хеликоптерната площадка за медицински цели, която е изградена в двора на варненската УМБАЛ „Света Марина“.


„Ако не бяхме намерили финансиране по този проект, на практика ПЕТ скенерът, който доскоро беше единствен за България, трябваше да спре работа, тъй като летището е затворено“, коментира изпълнителният директор на болницата доц. д-р Жанета Георгиева. 

Тя посочи, че изотопи не биха могли да се транспортират по никакъв друг начин, тъй като времето им на разпад е много кратко. Същевременно нуждаещите се от изследване с ПЕТ скенер са много. Само в момента листата на чакащите е запълнена за два до три месеца напред. 

„Представете си какво би станало, ако спрем работата на апарата за няколко месеца“, допълни доц. Георгиева. Списъкът съществува не защото скенерът не може да поеме пациентите, а тъй като изследването е скъпо, а здравната каса има лимит. 

„Площадката бе реализирана чрез кофинансиране и чрез съдействието на няколко министерства“, посочи още доц. Георгиева. На нея ще кацат пациентите, които се нуждаят от високоспециализирано лечение или трябва да бъдат транспортирани до София, или чужбина. Тук ще пристигат и екипите, които да се погрижат за органите при донорска ситуация. 

Коментари