Публикация

Опознайте диабета, за да го победите

Контролът на захарния диабет се изразява не само в поддържане на стойностите на кръвната захар в нормални граници, но и в стремеж към нормално за възрастта телесно тегло, кръвно налягане и липиден профил.


Мнозинството от хората със захарен диабет тип 2 са с наднормено телесно тегло или затлъстяване. Наднорменото телесно тегло може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Допълнителен рисков фактор е и обиколката на талията. 

Поддържането на нормално телесно тегло при хората със захарен диабет често е труден процес. Повечето лечебни режими, при които кръвната захар успешно се нормализира, водят до нежелано повишаване на теглото. Причината за това е, че инсулинът помага на кръвната захар да влиза от кръвта в клетките, където се складира под формата на мазнини. Затова лекари и пациенти се стремят да използват лекарства, които успешно контролират захарния диабет, като същевременно не водят до нежелано натрупване на килограми.

Поддържането на нормално за възрастта и физическото състояние тегло е гаранция за добре балансирано лечение, хранителен режим и физическа активност. Намаляването на телесното тегло с 5 до 10% ще ви помогне да се справяте по-добре с вашия диабет. Това ще доведе до допълнително намаляване на кръвната ви захар, ще подобри чувствителността на вашите тъкани към действието на инсулина и ще намали стойностите на кръвното налягане.

Контролът на теглото е въпрос на добър баланс между количеството и вида на приетата храна и изразходваната енергия при физическа активност. Начинът на хранене се отразява на общия тонус на организма. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци, бавни въглехидрати като пълнозърнест хляб/макаронени изделия, кафяв ориз, риба, кисело мляко и леки меса. Ограничете консумацията на преработени храни като бисквити, кексове, бял хляб, тлъсти меса и колбаси.

Физическите упражнения ви помагат не само да имате стегната фигура, но изострят ума и засилват усещането за щастие. Само с 30 минути упражнения дневно ще усетите разликата. Използвайте стълбите вместо асансьора. Ходете пеша. Карайте колело, вместо да вземате автобуса. Отидете на танци, обиколете магазините, запишете се на плуване или тичайте за здраве.

Коментари