Публикация

Грипоустойчиви през зимата

Сезонът на празниците е факт, зимата вече се настанява удобно, а вие нямате търпение да се насладите на една хубава почивка...


Вирусите обаче само това и чакат – да се отпуснете, да свалите гарда и да започнете да се отдавате на разни изкушения, които могат да понижат съпротивителните ви сили срещу настинка и грип. 
 
Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да станете устойчиви на болестотворните бактерии, за да се насладите на празничните дни без да се налага да пазите леглото. 
 
Горещо...
Ако не сте почитатели на ароматния чай с мед и лимон, всяка топла течност може да ви свърши работа при облекчаването на симптомите на настинката. Пилешка супа – богат бульон с питателни зеленчуци, или пък плодов пунш с капка алкохол (не е за деца) са добра алтернатива на димящата чаша с чай.  
 
Топлите напитки могат да помогнат за отпушването на носа, освен това хидратират организма. 
 
Фреш бар
Запасете се с пресни портокали, мандарини, грейпфрути, лимони и редовно си правете сок, колкото по-кисел, толкова по-добре. Не добавяйте захар, но ако ви е твърде тръпчиво – може да сложите лъжица мед. 
 
Веселият чайник
Една чаша чай винаги може да подобри настроението в мрачен ден, но и подобрява защитните сили на организма. Избирайте билкови и/или плодови чайове и ги подслаждайте с мед, а не със захар. 
 
Хей ръчички...
Миенето на ръцете, колко и тривиално да звучи, е най-добрата защита от вируси и микроби. Сапун и вода – това е достатъчно, но ако са ви омръзнали обикновените сапуни, може да си закупите различни по форма и съдържание био сапуни, които ще ви разведрят с приятен аромат и цветове. 
 
Миене на сухо
Мокрите кърпички са чудесна алтернатива, ако нямате възможност да използвате течаща вода. С тях може да почиствате и различни повърхности, които задържат за дълго болестотворните бактерии – клавиатури, дръжки на врати, бюра и т.н.
 
Кажете НЕ на споделянето
Ако имате навика да споделяте шише или чаша с някой друг, по-добре забравете за това до края на сезона на грипа. Така ще си спестите опасността да попаднете сред море от вируси, които само това и чакат. 
 
Чистота и пак чистота 
Сменяйте спалното бельо (калъфките най-вече) често, особено ако хората около вас са болни. Перете ги поне веднъж в седмицата. Проветрявайте дома си редовно. 
 

Коментари