Публикация

Генетичен анализ на ембриони вече и у нас

АГ болница „Д-р Щерев“ в партньорство с международната лаборатория „Генома” въвежда иновативна за България методика за генетичен анализ на ембриони – предимплатационна генетична диагностика (ПГД).


Новата методика позволява определяне на носителство на различни генетични заболявания (бета-таласемия, муковисцидоза, хемофилия и др.), предразположения към рак, алцхаймер и други патологични отклонения в ембрионите още преди тяхната имплантация. 

Благодарение на този метод се увеличават шансовете за раждане на здраво дете, за израстване на здрав индивид в зряла възраст, за забременяване и износване на бременността при двойки с няколко неуспешни ин витро опита, за намаляване процента на многоплодните бременности при процедури по асистирана репродукция и др.

Въвеждането на новата методика става възможно след сътрудничеството на болницата с италианската молекулярна лаборатория „Генома“. „Генома” е една от малкото сертифицирани по света  международни лаборатории със световен стандарт за генетични анализи на предимплантационно ниво. 

Коментари