Публикация

Когато тялото говори...

Мъжете често обръщат внимание на здравето си едва когато се появят някакви симптоми. Не отлагайте с години лекарските прегледи и предприемете някои промени в диетата и начина на живот.


Обръщайте внимание и на следните показатели: 

Розови нокти 
Цветът на ноктите показва състоянието на здравето. Ноктите на здравите хора са розови, твърди и с гладка повърхности. Белите петна и резките по ноктите са индикация за диабет, а жълтеникавите  за респираторно заболяване. 

Светла урина
Цветът на урината показва най-добре дали организма е  хидратиран. Тъмно жълтата урина показва недостатъчен прием на течности. Непременно се консултирайте с лекар ако забележите, че урината ви има неприятен мирис или следи от кръв. 

Редовен стомах 
Червата трябва да се изпразват всеки ден и по едно и също време. Обърнете внимание ако това се случва нередовно или изпражненията ви са много твърди или много редки. Понякога се налага промяна в хранителния режим, например приемане на повече фибри. Консултирайте се с диетолог, а ако не се справите с проблема се обърнете към лекар. 

Здрав сън 
След недоспиване хората изпитват умствена умора, а това е знак, че организма е застрашен от инсулт или инфаркт. Ако събуждането сутрин без аларма е непосилно за вас, започнете да си лягате по-рано. Осигурете на организма си достатъчен отдих. Добрият нощен сън помага за здравословния вътрешен ритъм на органичните функции.
 
Нормално тегло 
Нездравословно е теглото с 5 килограма под нормата. Следете теглото си според Индекса на телесната маса. Този медицински стандарт показва дали теглото ви е под нормата, нормално или наднормено.  Направете тест за мазнините. Здравите мъже под 40 години трябва да имат 8-19% телесни мазнини, а над 41 години в рамките на 11-22% . 

Нормален пулс 
Идеалният пулс в състояние на покой е около 70 или малко по-малко удара в минута. По-високият е рисков. Отделяйте повече време за кардиотренировки, за да укрепите сърцето си. Състоянието на сърцето се познава по скоростта, с която пулсът се връща към нормалното си състояние след прекратяване на упражненията. Колкото по-бързо спадне, в толкова по-добра форма е сърдечно съдовата ви система. 

Идеалният вариант е до 5 минути.   Може да се изпробвате и с тичане. Ако за да пробягате 1 километър ви трябват повече от 15 минути, физическото ви състояние не е добро. Колкото по-бързо бягате и колкото по-нисък е пулса ви, толкова по-добро е физическото ви състояние. 

20 лицеви опори 
Физическо състояние може да се провери със серия лицеви опори без почивка. Ако не сте в състояние да наравите 20 лицеви опори, трябва да посветите повече време и усилия за постигане на добра физическа форма.

Коментари