Публикация

Празнични рискове за здравето

Празничните дни са съпроводени не само с положителни емоции, но и с непредвидени опасности, които дебнат всеки, който се е отпуснал и не внимава.


Ето няколко съвета как да избегнете следващите неприятности, за да не си развалите почивката: 

Напълняване
Коледни сладки, коктейли, сандвичи с остатъци от пуйката – всички тези удоволствия по празниците водят до напълняването с поне по половин килограм на година, които според изследванията никога не се свалят. Няколко дни преди празниците не пийте алкохол, не яжте червени меса и ограничете приема на захар. Яжте по-често и по малко. Обличайте по-тесни дрехи, по които личи преяжданетоа. На празника си сипвайте повече бяло месо, салата и зеленчук, а по-малко от калоричните лакомства. Не пийте повече от 2 питиета. Пийте повече вода. Замразете остатъците от празничната вечеря.

Задавяне
Всяка година в САЩ от задавяне умират почти 3000 души. По празниците се яде най-много, затова се хранете внимателно. Яжте на малки хапки, дъвчете бавно и не се разсейвайте, докато се храните. Внимавайте особено с наденичките, гроздето, бонбоните с ядки, твърдите плодове и зеленчуци.
 
Отравяне от коледни растения
Въздържайте се от традиционните коледни растения, като имел, коледна звезда и дори борови шишарки, които понякога действат токсично на децата и домашните любимци и могат да предизвикат асматичен пристъп.
 
Инфаркт
Краят на декември и началото на януари е най-рисковия период за сърдечно болните. Причините са много: хората се стресират, преяждат с тежки храни, премълчават болките в гърдите, за да не развалят празника, в суматохата пропускат да си пият лекарствата, медицинските екипи в болниците са в намален състав. Бъдете по-внимателни и умерени, взимайте си лекарствата редовно и не пренебрегвайте опасните симптоми.
 
Подпалване на коледната елха
От всички пожари, свързани с празниците, причинените от подпалването на елхи са най-малобройни, но смъртните случаи при тях са най-много. Най-сигурни са незапалителните изкуствени елхи. Ако купите жива елха, не я оставяйте да изсъхне и внимавайте с горящите свещи и електрическите крушки.

Порязване при разопаковане на подаръци
Отваряйте предпазливо пакетите с подаръци. Всяка година по празниците около 6 хиляди души в Съединените щати попадат в Бърза помощ с наранявания при опити да отворят твърдите пластмасови опаковки на някои подаръци. 

-brr-

Автомобилни катастрофи
Почти половината от автомобилните катастрофи с фатален край по празниците са причинени от шофиране след употреба на алкохол.

За да избегнете произшествия, следвайте следващите съвети:

- Слагайте винаги предпазните колани и возете децата в специални столчета за кола. 
- Не употребявайте алкохол.
- Внимавайте в пътя, оставете на пътниците да се наслаждават на гледката и да говорят по телефона. 
- Спазвайте дистанция с колите пред вас.
- Планирайте предварително маршрута си.
- Преди пътуване закарайте колата си на технически преглед. Сложете в багажника лопата, торба със сол или пясък,  комплект инструменти, кабели за зареждане на акумулатора.
- Не шофирайте рано сутрин в събота, когато много хора карат кола след употреба на алкохол предната вечер. В навечерието на Новата година е най-добре да пътувате с обществен транспорт.
 
Инциденти при спускане с шейна
Спускането с шейна може да бъде много опасно. Ако спазвате следните съвети, няма да застрашите здравето и живота си:

- Поддържайте в добро състояние екипировката.
- Изберете просторно, леко наклонено възвишение, без дървета, огради, скали или други препятствия. Обърнете внимание дали трасето не прекосява някаква пътна линия. 
- Не се спускайте по или около замръзнали езера и реки.
- Заемете правилна стойка: Седнете или легнете по гръб на шейната с краката напред. 
- Носете дебели ръкавици и ботуши.

Проблеми със съня
Често подготовката за празниците води до недоспиване – стоим до късно на служебни тържества, ставаме рано, за да пазаруваме, изпълняваме изостанали задачи, пътуваме до други градове, за да празнуваме с роднини и приятели, където сменяме леглото си. Всички тези обстоятелства нарушават съня, а лишаването от него може да доведе до понижаване на имунитета, засилване на стреса, напълняване, депресия и пътно- транспортни произшествия. За да избегнете тези рискове и прекарате празниците приятно издигнете добрия сън в приоритет.

Коментари