Публикация

Вкусни изкушения и празнични приключения в кухнята

Свързваме почивката с лежане пред телевизора и преяждане като за последно, а подготовката на менюто се превръща в мъчение за домакинята и дни наред въртене край печката.


Днес ще излезем от това клише, защото модерните хора отдавна си почиват активно и ядат и пият с мярка дори по време на празници. За коледния обяд или новогодишната вечеря ще ви предложа едно меню за 6 души по рецепти на най-добрите британски шеф-готвачи. Те се изпълняват с достъпни продукти и за толкова кратко време, че няма да загубите нищо от празничното настроение, а сътрапезниците ви – и без обичайните по нашите ширини мезета – не само ще се нахранят достатъчно, но и ще си оближат пръстите. 

Джейми Оливър е от любимите ми типажи – готви пламенно в италиански стил и не затруднява със сложни продукти и техники. Преди време дори издаде специален пътеводител, за да направи всеки свой последовател по-добър готвач, защото добрата храна е въпрос на светоусещане и стил. Той е съсобственик на верига ресторанти, където не само готвят прекрасно, но и дават професия на младежи, като ги обучават в тънкостите на готварското изкуство.

Празничната изненада на Джейми
Тази салата е класическа за Средиземноморието и е идеална комбинация от много свежи вкусове и текстури: сладко от клементините, кремообразно от сиренето, ароматно от пушената шунка, хрупкаво от салатата, пикантно от подправките и заливката. Ако сте кулинарни авантюристи, можете да опитате тази възхитителна комбинация с портокали, праскови или смокини според сезона. Приготвя се за половин час.

За 6 души ви трябват по 100 г моцарела  и 1 клементина (или голяма сладка мандарина) за порция, общо 300 г рукола (заради леко горчивия нюанс, но може да се замени и със салата айсберг), 6 тънки резена пармска шунка, няколко стръка прясна мента, шепа настърган пармезан. За лимоновия дресинг: сокът от 1 лимон, 8-10 с.л. зехтин екстра върджин, 1 с.л. тъмен балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус. 

Дресингът се прави най-лесно, като съставките се сипят в стъклено бурканче. Завинтете капачката и раздрусайте добре. Ползвайте соса в рамките на едно денонощие. Ако ви се стори доста кисел, разредете с 2-3 с.л. вода.

В отделна чиния за всеки сътрапезник нарежете по 100 г моцарела на едри парчета. Подправете с няколко капки дресинг. С остър нож обелете студените клементини до месото и ги нарежете на тънки шайби. Наредете ги отгоре. В купа накъсайте руколата на две и я подправете добре със соса. Разположете парче шунка върху плота и увийте в него салатата, така че да стърчи от края като букетче. Настържете пармезан, поръсете със свежи листчета мента и поднесете веднага към ракията или бялото вино.

Основното ястие на Реймон Блан
Той е роден в Безансон, но само за няколко години се превръща в едно от светилата на световната кулинария. Всичко става случайно, когато френският му работодател го обявява за абсолютно бездарен в кухнята, замерва го с тиган и му счупва носа. В болницата Реймон прочита обява за готвач в Англия и тя става втората му родина. Неговият провинциален ресторант е удостоен с две звезди по „Мишлен” и е еталон за изискана храна, а самият Блан има самочувствието, че променя хранителните навици и вкусове на Острова. 

-brr-

Пот-о-фе със свинско
Тази възхитителна френска селска гозба се готви изключително лесно: месото и зеленчуците се слагат в голяма тенджера или пръстен гювеч и след 3 часа имате готовото ядене. Историята на пот-о-фе идва от 17 век, когато крал Анри IV разпоредил с декрет всеки селянин на неделната си трапеза да има „пиле в гърне”, затова и често пъти гозбата се приготвя с пилешко. Майтапчии коментират, че ако и другите френски крале са били толкова мъдри и грижовни, сигурно монархията е щяла да оцелее и до днес.

За нашето основно ястие ни трябват 1,5 кг шарено свинско от корема на прасето, 6 моркова, 3 глави червен лук, 1 глава и 3 стръка целина, 2 стръка праз, 1 кг бяло зеле, 6 средни картофа, 6 скилидки чесън,  около 2 литра вода. Подправки: морска сол и прясно смлян черен пипер, 3 листчета прясна салвия (или половин ч.л. сушена) и отделно 1 буке гарни (завързани с дебел памучен конец 2 дафинови листа, 6 стръка мащерка, 1 стрък розмарин, 2 листа салвия).

Сложете месото със сланината към плота и го подправете със сол и черен пипер. Разположете трите листенца салвия (не повече, защото е много силна подправка!) по дължината и навийте на руло. Завържете стегнато с дебел памучен конец през 3-4 см, за да остане месото навито и да не се деформира при готвенето. В голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън запечатайте месото без мазнина от всички страни за 12-15 минути, за да покафенее. Така ароматите остават в мръвката, а видът при поднасянето е много апетитен.
Наредете върху дъното на гювеча лук, праз, моркови – почистени и на едри парчета.

Пренесете месото и натъпчете наоколо останалите зеленчуци (картофчетата – най-отгоре, за да не се разпаднат при ваденето). Посолете, добавете подправките и залейте с водата (не повече от две трети от височината на съда). Захлупете и поставете в студена фурна. Печете 3 часа на 200 градуса. Преди да сервирате, извадете месото, махнете конците и нарежете на шайби. Гарнирайте със зеленчуците. Поръсете всяка порция с накълцан пресен магданоз. По случай празника можете да замените част от водата с вино или бира в зависимост от напитката, която ще сервирате. 

Десертът на Мери Бери 
Тя е доайенът на печените сладкиши във Великобритания. Още от дете достолепната дама знае, че ще се посвети на кулинарията: специалното си образование получава в престижния колеж на Бат за домакини, последван от майсторски клас в прочутото парижко училище Кордон Бльо. Тя е уважаван кулинарен критик и водещ на телевизионни готварски шоута повече от половин век, някои от които снимани в собствения й дом. Издала е повече от 70 готварски книги, чести победители в класациите на BBC Good Food. Като всяка истинска англичанка, Мери Бери е запалена градинарка и също така подкрепя редовно благотворителните инициативи на местната общност в Бъкингамшир.

-brr-

За печенето на сладкиши тя препоръчва прецизно да се спазват видът на продуктите и пропорциите: дори 50 грама повече брашно могат да направят кейка тежък и сух. Тя обожава техниката, при която всички продукти се смесват, като в купата първо се слагат яйцата. Маслото трябва да е предварително размекнато на стайна температура. Тестото не бива да се бърка прекалено дълго, за да не стане жилаво. И последната й препоръка е към запазването на перфектна фигура: да си хапваме сладкиши, но малки парченца и възможно по-нарядко.

Невероятно шоколадово руло без брашно
Приготвя се за 20 минути, също толкова време се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна. Необходима ви е плитка тавичка с размери 33х23 см, покрита с промазана хартия. Рулото може да се замразява във фризера. За празничния повод го поднесете обилно поръсено с пудра захар и свежи малини или сладко от горски плодове и бита сметана.

Необходимите продукти: 175 г натрошен шоколад, 175 г захар на кристали, 6 яйца, 2 с.л. пресято натурално какао, 300 мл заквасена сметана, малко пудра захар.
Разтопете шоколада на водна баня. Бийте жълтъците със захарта с миксер, докато сместа стане светла и кремообразна. Добавете охладения шоколад. Разбийте на сняг белтъците и деликатно ги смесете с какаото, шоколада и жълтъците. Изсипете сместа върху намазаната с масло хартия, изравнете и печете 20 минути или докато повърхността стегне. 

Обърнете блата върху чиста ленена кърпа и оставете за през нощта да изстине.
Разбийте сметаната, поръсете обилно с пудра захар парче пергамент и прехвърлете шоколадовия блат. Отнемете слоя хартия, намажете обилно със сметаната и завийте на руло откъм тясната страна. Не се притеснявайте, ако се напука – това се случва и е част от чара на домашното печиво. Сервирайте с най-хубавата усмивка и кафе с коняк.

Коментари